Ідея залишати частину рентної плати в регіонах видобутку назріла давно

Марія Андреас  |  Субота, 19 травня 2018, 13:33
203,7 млн грн. за січень-квітень цього року склали надходження від рентної плати за користування надрами.
Ідея залишати частину рентної плати в регіонах видобутку назріла давно

Що таке сума в 200 млн гривень?  

Дуже приблизно:  

це 4 школи «Мобіль» в Пісочині   

або 10 ФОКів  

або 10 Губаревскіх / Ізюмських шляхопроводів  

або капітальний ремонт в 4 Ізюмських лікарнях   

або ремонт 50 км місцевих доріг   

Якраз стільки, а саме 203,7 млн грн. за січень-квітень цього року склали надходження від рентної плати за користування надрами для видобутку вуглеводнів до обласних та місцевих бюджетів Харківської області.  

Ідея залишати частину рентної плати в регіонах видобутку назріла давно. Але для винесення цього питання на порядок денний і прийняття рішення потрібна була ініціатива і воля для доведення ідеї до результату. Здогадайтеся, хто став каталізатором змін?   

11 жовтня 2016 Юлія Світлична виступила на Раді регіонального розвитку з пропозицією підтримати ініціативу залишати на місцевому рівні 5% рентних платежів за користування надрами.  

19 листопада 2016, з ініціативи очільника області, на Харківщині вперше в історії пройшло виїзне засідання Комітету Верховної Ради України з питань бюджету. Тут була отримана підтримка профільного комітету для прийняття законопроекту з відповідними змінами до Бюджетного кодексу.  

Вже 20 грудня 2016 року законопроект був прийнятий, 7 лютого 2017 року підписаний Президентом і набрав чинності з 1 січня поточного року.  

У Юлії Світличної є дві важливі місії: створення демократичного центру впливу в регіоні (що їй успішно вдається) і лобіювання інтересів харків'ян в умовах жорсткої конкуренції і величезних потреб усіх областей. Питання ренти - один з яскравих прикладів. Бо Харківська область займає одне з лідируючих місць по запасах і видобутку природного газу в національних масштабах. Для нашого регіону, де видобувається 40% природного газу в Україні, 5% рентних платежів означає якісне посилення можливостей місцевих бюджетів.  

А це - створення нової інфраструктури в громадах, ремонт об'єктів соціальної сфери, нові робочі місця і підтримка соціальних програм. І робота керівника - приклад відповідального ставлення до ввіреного регіону. Уміння відстояти його інтереси і мислити на перспективу.  

comments powered by HyperComments