Харківська область - перспективний регіон, з яким хочуть співпрацювати

Михайло Кириленко  |  Вівторок, 15 травня 2018, 17:13
Є багато міфів, які варто розвінчувати. Один з них - що державна служба це те, чим може відразу зайнятися будь-яка людина, хоч з вулиці. Чомусь всі сфери бізнесу і підприємництва апріорі сприймаються як ті, що потребують професійної підготовки, управління державою/регіоном/містом вважається тим, що не вимагає особливих знань і умінь. Тільки палаючі очі.
Харківська область - перспективний регіон, з яким хочуть співпрацювати

Але це далеко не так. Державна служба стає дійсно ефективною лише тоді, коли є не просто бажання і готовність до докладання особистих зусиль до розвитку країни, але і глибинне розуміння процесів, які відбуваються на всіх рівнях. Це довгий труд, це плід навчання і максимально широкого спектру отриманих знань.

А зараз велику роль в цьому розумінні грає ще і вивчення міжнародного досвіду, коли в результаті майбутній чиновник одержує у використання реальні механізми роботи, які привели до успіху розвинені країни.

У нашій країні регулярно працюють програми, які відкривають можливості для обміну досвідом та вивчення кращих практик держуправління США і країн Європейського союзу. Багато в чому це відбувається саме завдяки тому, що цивілізований світ бачить бажання України розвиватися і прагне надавати їй підтримку.

Наприклад, вчора, завдяки тому, що керівництво Харківської області та особисто губернатор Юлія Світлична активно співпрацюють з міжнародним співтовариством і в тому числі з США, у студентів Харківського регіонального інституту державного управління була можливість послухати лекцію Надзвичайного і Повноважного Посла США в Україні Марі Йованович і неформально поспілкуватися з досвідченою держслужбовця високого рангу.

Пані Посол розповіла майбутнім українським чиновникам про тонкощі державної служби в штатах, про організацію підготовки і нюанси їх роботи, відповіла на запитання присутніх. До речі, одне з найпопулярніших питань стосувалося якраз причин, за якими вона вибрала дипломатичну службу і задоволеності від цього вибору.

Цікаво, що цей захід важливий відразу, як мінімум, з двох причин. З одного боку, як не важко здогадатися, це внесок в систему освіти для майбутніх держслужбовців, з іншого - візит чиновника такого рівня це чергове підтвердження того, що Харківщина сприймається як перспективний регіон, якому готові допомагати і з якими готові працювати. Грамотна політика керівництва області помітна не тільки в Україні, але і за її межами

comments powered by HyperComments