Будні «Зеленого фронту»: конференція, пікет, затримання браконьєрів

Неділя, 18 березня 2012, 12:56
17 березня відбулася чергова звітно-виборча конференція громадської організації «Зелений фронт». Конференцію провели стисло, по діловому, бо справ у захисників природи дуже багато, а часу мало.
Будні «Зеленого фронту»: конференція, пікет, затримання браконьєрів

Керівники робочих груп відзвітували делегатам про свої напрямки роботи. Екологам вдалося домогтися скасування рішення про виділення ділянки Рижовського парку у Пісочні під забудову.

Харківські природоохоронці серед перших в Україні поставили проблему розкрадання чорнозему, статті про цей злочинний промисел опубліковані в українських і зарубіжних ЗМІ, вийшли сюжети на телебаченні. Величезну роботу провели волонтери ЗФ по заповіданню Лісопарку. На мапу Лісопарку нанесені всі рідкісні рослини і тварини. Розроблена документація на чотири заказники, які оформлені у Міністерстві екології та природних ресурсів України. Ця масштабна робота проведена без залучення бюджетних коштів, лише силами волонтерів – вчених-біологів, студентів, активістів. Зазвичай, оформлення одного заказника коштує приблизно 90 тис. гривень.

Триває робота з протидії незаконним вирубкам на вулицях та у парках міста. Активісти-зелені регулярно затримують лісорубів-браконьєрів, викликають міліцію на місця незаконних рубок. Також активісти виявили пилорами, на які звозять для переробки незаконно зрубані дерева. В кількох місцях, наприклад на Полтавському шляху, активісти-зелені разом з місцевими мешканцями домоглися висадження нових дерев замість зрубаних. Значна робота проводиться також у судах, але як «працює» вкрай корумпована судова система в Україні  всім добре відомо. На жаль, захищати природу і інтереси громади у судах вкрай важко. 

Заслухавши звіти і подякувавши робочим групам за роботу делегати обрали оновлений склад Координаційної Ради "Зеленого Фронту".

Після завершення роботи конференції делегати вирушили до російського консульства, де провели пікет солідарності з російськими екологами Суреном Газаряном, Віктором Дутловим та Євгенієм Вітішко. Російських екологів звинувачують у псуванні паркану на дачі губернатора Краснодарського краю Александра Ткачева. Пікет відбувся під гаслами: "Свободу Сурену Газаряну!", "Нет приватизации Черного моря!", "Руки прочь от экологов!", "Море - людям, бандитов - в море!", "Долой международный заговор кретинов!" [- дача розташована  на узбережжі  Чорного моря. Минулого року екологи встановили, що навколо  дачі огороджена лісова територія в 10 Га. Це порушує статтю 11 Лісового кодексу РФ,  яка надає вільний доступ громадян до лісу].

Під час пікету надійшла термінова інформація про незаконну рубку на території парку Горького, тож екологам довелося дружно переміститися до парку. У робітників не виявилося необхідних документів. Рубку вдалося зупинити. «КАМАЗ», завантажений деревиною, був заблокований і зданий працівникам ДАІ.

Отакий важкий день. Лише один день з роботи "Зеленого Фронту". Я дуже б хотіла назвати всіх активістів поіменно і вказати керівників робочих груп. Але активісти неодноразово отримували погрози за свою роботу і навіть ставали жертвам нападів. Тому прізвища не вказую заради їхньої безпеки. Не сумніваюся, незабаром обов’язково настане день, коли харків’яни зможуть подякувати кожному з тих хто захищає зелені легені нашого міста. А дякувати організації Зелений Фронт можна вже зараз.

 

comments powered by HyperComments