Екологи з ГО «Зелений фронт» виступили проти незаконної забудови у Саржиному Яру

Ірина Гончарова  |  Субота, 20 вересня 2014, 22:58
Саржин Яр - найулюбленіше місце відпочинку тисяч харків'ян. Тут займаються фізкультурой і медитують, читають і слухають лекції просто неба, загартовуються крижаною водою у мороз і спеку,відпочивають під деревами старі і малі і, звісно, п’ють чисту джерельну воду.
Екологи з ГО «Зелений фронт» виступили проти незаконної забудови у Саржиному Яру

Але, на жаль, з року в рік кількість дерев на схилах Яру зменшується і замість них ростуть різноманітні новобудови. Деякі з новобудов небезпечно нависають над схилами, загрожуючи катастрофічним зсувом. Не дивно, що бурхлива діяльність забудовників викликає занепокоєння і обурення місцевих мешканців. Після появи на схилах прямо серед рекреаційної зони чергового будівельного паркану, представники забудовника повідомили: тут буде побудований 17-поверховий 214-квартирний житловий будинок. Обурені харків’яни звернулися до громадської організації Зелений фронт по допомогу.

Завдяки підтримці юристів-волонтерів активістам ЗФ вдалося скласти позовну заяву. Було виявлено безліч порушень як у проектній документації, так і в тих папірцях, які видали офіційні інстанції, дозволивши варварське будівництво. На щастя, подавати позов довелося не в один з харківських судів, а в Окружний адміністративний суд міста Києва. До позовної заяви наші активісти доклали клопотання про припинення будівельних робіт на час розгляду цієї справи. І київські судді прийняли законне рішення - вони заборонили будувати (ось ухвалу суду в Єдиному реєстрі: http://reyestr.court.gov.ua/Review/39281775). забудовники (споживчий кооператив «Престиж») кинулися до Київського апеляційного адміністративного суду. Але й він підтвердив: будувати не можна (от визначення апеляційної інстанції: http://reyestr.court.gov.ua/Review/40038248). Забудовник – будівельна кампанія «Авантаж», яку обґрунтовано пов’язують з депутатом ВР від Партії регіонів А.Денисенко, не просто проігнорувала судову заборону, а навпаки прискорила темпи будівництва. Виконавча служба Дзержинського району також не поспішає вживати заходів для припинення будівництва. Саме вона повинна стежити за виконанням ухвали суду, але чомусь замість цього займає вичікувальну позицію. Чи немає в цьому байдикування корупційної складової? Активісти «Зеленого Фронту» збираються поставити це питання керівництву виконавчої служби району, в якому серед білого дня йде незаконне знищення природи, рекреаційної зони, втоптують в бруд права харків'ян на чисте довкілля. 18 вересня, о 16.00 громадська організація «Зелений Фронт» разом з мешканцями навколишніх вулиць провела пікетування місця будівництва з вимогою припинити будівельні роботи до завершення розгляду судової справи.

Нардепам суди не указ? Схоже на те. Влада нова, а правила гри старі. А.Денисенко знову балотується до ВР, тепер вже як позапартійний самовисуванець і сподівається знову ошукати виборців своїми обіцянками. Чи повірять виборці? Голосування покаже.

 

comments powered by HyperComments