Перша п’ятирічка «Зеленого фронту»

Вівторок, 9 червня 2015, 19:05
Навіть не віриться, що з героїчного протистояння в Парку Горького, частину якого харківська влада вирішила забудувати, минуло п’ять років.
Перша п’ятирічка «Зеленого фронту»

Саме тоді, в 2010-му, після розгону табору захисників лісу за наказом тодішнього виконуючого обов’язки міського голови Г.Кернеса, у харків’ян виникла ідея створення «Зеленого Фронту» — організації, яка захищатиме довкілля від свавілля посадовців, зазіхань олігархів та інших нечистих на руку осіб. З того часу 2 червня стало днем народження «Зеленого фронту». З першого дня існування і до сьогодні наша організація є суто волонтерським проектом. Всі справи робляться особистим коштом учасників нашого руху.

2 червня зеленофронтівці провели «круглий стіл» під назвою: «Ювілей «Зеленого Фронту», минуле й майбутнє природоохоронного руху». На «круглому столі» ми обговорили досвід громадської організації, плани на майбутнє, ідеї про перспективні напрямки діяльності, спільні проекти з іншими організаціями тощо. У заході також взяли участь представники  інших громадських організацій природоохоронного спрямування та журналісти.

Т. Суханова, директор громадської організації «Енергія миру» відзначила: «Ваша організація завжди помітна в Харківському регіоні серед інших! Ваша робота дуже потрібна людям і планеті! Бажаємо і надалі надихати інших позитивною енергією, допомагати світу ставати більш «зеленими». Виступили керівник НГО «WasteЕко» А. Попов та керівник ГО «Разом» О. Кравченко. Символічну  подяку «Зеленому фронту» вручили представники молодіжного природоохоронного проекту «Савкін яр. Оазис в місті». Взяли участь у «круглому столі» і представники «Просвіти», ряду інших організацій екологічного та правозахисного профілю. Формат заходу мало був схожий на офіційний «круглий стіл». Скоріше, вийшла зустріч друзів, вечір спогадів і добрих побажань, поговорили і про плани на майбутнє,  напрямки які треба реалізовувати в першу чергу.


За нашою доброю традицією «Зелений Фронт» відзначає свій день народження суботниками з прибирання лісу. Цього року природоохоронці вирішили навести порядок на території пам'ятки природи «Сокольники-Помірки» у Харківському лісопарку. До лісу ми вирушили 6 червня. У суботнику взяли участь не лише дорослі, а й діти різного віку, яки прийшли разом з батьками.  Вперше сміття не просто збирали, а сортували, з метою здати його на переробку. Приватне підприємство, яке займається переробкою відходів вивезло зібрані нами мішки пластику, скла і металу  на переробку. Слід відзначити, що роздільний збір сміття дещо уповільнив темп прибирання, бо ми сортували сміття вперше. Але за цей день ми набули необхідних навичок і наступного разу працюватимемо швидше. Особисто мене приємно вразило, що сміття в лісі суттєво поменшало, порівняно з минулими роками. Заплановані нами 50 мішків пластику і скла зібрати так і не вдалося - кілька мішків залишилися порожніми. Харків’яни стали помітно охайніше. Також на виходах з лісу комунальники встановили сміттєві контейнери, вони переповнені, вивозяться рідко, але ж це краще ніж було раніше. Суботник завершився пікніком на галявині. 

comments powered by HyperComments