Комітет декомунізації вимагає негайно знести пам'ятник Леніну

Ганна Глебова  |  Вівторок, 7 липня 2009, 15:02
Понад 30 партійних і громадських організацій створили в Києві Комітет декомунізації, який вимагає знести всі пам'ятники комуністичного режиму.
Комітет декомунізації вимагає негайно знести пам'ятник Леніну

До складу Комітету увійшли: ВО «Свобода», УНА-УНСО, ВО «Тризуб» імені Степана Бандери, ГО «Люстрація», Асоціація дослідників голодоморів в Україні, Спілка «Меморіал» імені Василя Стуса, Оргкомітет Міжнародного Суду над злочинами комунізму, ОУН, ВО «Просвіта», Союз офіцерів України, МНК, Студентське братерство, а також інші українські праві партії і громадські організації, пише «Фокус».

За словами організаторів, ідея створення Комітету декомунізації виникла у зв'язку з необхідністю захисту і підтримки учасників акції 30 червня 2009 року, які пошкодили пам'ятник Леніну, повідомляє прес-служба В «Свобода».

Проте під час обговорення учасники Комітету декомунізації розширили його завдання, сформулювали цілі і вимоги.

Вимоги Комітету декомунізації:

1. Негайно припинити кримінальне і адміністративне переслідування учасників акції 30 червня 2009 року: Миколи Коханівського, Андрія Тарасенко, Олександра Задорожного, Івана Срібного і Богдана Франта;

2. Вилучити з Державного реєстру нерухомих визначних пам'яток національного значення і всіх переліків визначних пам'яток культури пам'ятники і пам'ятні знаки, присвячені вождям і діячам окупаційного комуністичного режиму, обнародувавши відповідні реєстри;

3. Невідкладно демонтувати пам'ятники і пам'ятні знаки, присвячені особам, причетним до злочинних дій проти українського народу.

4. Змінити назви населених пунктів, вулиць, площ, установ, організацій і тому подібне, які пов'язані з окупаційним комуністичним режимом.

5. Притягати до відповідальності посадових і службових осіб, які зволікали і перешкоджали виконанню указів Президента щодо ліквідації пам'ятників і пам'ятних знаків, присвячених організаторам голодоморів і політичних репресій.


Звернення зі своїми вимогами Комітет декомунізації направив Президенту України, Прем'єр-міністру України, Голові Верховної Ради України, керівникам депутатських фракцій.

 

comments powered by HyperComments