Моряки з «Фаїни» вже рік сидять на бобах. Судновласник зажав їх кровні

Ніна Новікова  |  П'ятниця, 25 вересня 2009, 15:15
Сьогодні виконується рік з дня захоплення «Фаїни» піратами. Колишніх полонених досі лякає шум моря, а судновласник так і не розплатився з екіпажем.
Спочатку в полоні тримали пірати, тепер – у фінансовому – судновласник.

Хлопців звільнили на початку лютого, але багато хто з них досі не відійшов від пережитого. «У мене головні болі, мучать кошмари. Особливо часто сниться момент захоплення і... розстріл: пірати вивели мене і ще четверо хлопців на палубу, а у нас за спиною клацнули затвори. У мене тоді все життя перед очима промайнуло», – згадує моторист Олексій Кочерга.

Як з'ясувалося згодом, пірати вивели екіпаж на палубу, щоб американці могли сфотографувати їх з вертольота і переконатися, що всі живо. Моторист говорить, що після звільнення він 53 дні провів в психдиспансері: «Уколи, розмови з психологами, вітаміни дають лише тимчасове полегшення. Не допомагає і церква. Я не можу впоратися з цим сам, так що незабаром знову лікуватимуся». З тих пір, як «Фаїну» звільнили, він ніде не працює: говорить, море бачити не може, страшно.

Не працює і перший помічник капітана Олександр Присуха: у чоловіка немає суглоба. За 10 днів до звільнення він порвав сухожилля, почалося нагноєння і зараження, зараз він лікується. А ось капітан Віктор Никольський пише книгу про «Фаїну», де має намір розповісти всю правду про полон.

Моряки говорять, що судновласник так і не виплатив їм компенсації за загублені речі і частину зарплати, мовляв, винен від $3 до $9 тис. кожному. «Коли ми були в морі, моїм рідним (картка була у них) кожного місяця недодавали по $500, а зараз платити відмовляються», – говорить Коцюба.

«Ми давали на фірмі розписку, що не матимемо претензій, коли нам все виплатять. А зараз вони посилаються на цю розписку – мовляв, ми вже всі отримали», – додає моторист Іван Герелюк. Ми спробували отримати коментар у судновласника, але мобільний його представника в Одесі Віктора Муренка хронічно не відповідав.

Правда, в офісі омбудсмена Ніни Карпачевої нам сказали, що все не так жахливо: «Так, проблеми є, але часткове погашення йде. Представник судновласника оплачує лікування Присухи».

Нагадаємо українский сухогруз «Фаїна» був захоплений піратами 25 вересня минулого року біля берегів Сомалі. На борту судна знаходилося 17 громадян України, 3 росіян і один громадянин Латвії. Незабаром капітан судна, громадянин РФ, помер.

На борту «Фаїни» перевозилося 33 танки Т-72, гранатомети, зенитні установки і боєприпаси, які Україна продала Кенії.

Нагадаємо, 4 лютого пірати Сомалі отримали 3.2 млн. доларів викупу за український сухогруз «Фаїна» з танками і іншим озброєнням на борту.13 лютого звільнені моряки прибули до України.
 

comments powered by HyperComments