Можновладці вирішують, як «розібрати» українців на органи

Микола Кузнецов  |  Середа, 10 грудня 2008, 14:37
346 мільйонів гривень, спрямованих на реалізацію державної програми «Трансплантація», можуть вилетіти в трубу, якщо не буде проведено медіакампанію на підтримку донорства органів, вважають експерти.
Можновладці вирішують, як «розібрати» українців на органи

«Головна законодавча проблема, яку необхідно вирішити до набуття чинності Держпрограми, – введення «презумпції згоди». Мова йде про закріплені на законодавчому рівні норми, які дозволяли б використовувати для пересадки органи померлої людини, якщо той за життя не дав заборони на це», -– пише «Власть Денег».

«Але спробуйте умовити родичів потенційного донора віддати органи для пересадки. Убиті горем люди не можуть повірити, що лікарі вже безсилі щось зробити, їм просто не до оформлення оберемка необхідних документів, заповнення анкет та іншої бюрократичної тяганини», – пояснив директор Одеського центру трансплантації Віктор Сагатович.

Вирішити таке резонансне питання було б можливо шляхом проведення в суспільстві публічної дискусії, що сформувала б громадську думку. Відомо, що в первинному варіанті програми, яку Кабмін розробляв 2006 року, пункт про залучення мас-медіа для формування необхідної громадської позиції був, але після того він був виключений Мінфіном.

«Це величезна помилка, яка зменшить ефективність програми у рази, але ми самостійно шукатимемо джерела фінансування інформаційної кампанії в засобах масової інформації, тим більше що і сума потрібна відносно невелика – 200 тисяч гривень», – сказав директор Запорізького центру трансплантації Олександр Никоненко.

 

comments powered by HyperComments