Експерти закликають українців позбавлятися нерухомості

Анастасія Маніна  |  Четвер, 22 січня 2009, 15:41
Експерти міжнародної консалтингової компанії Jones Lang Lasalle радять своїм європейським клієнтам не тягнути з продажем комерційної нерухомості. В Україні ситуація схожа, але найближчим часом варто чекати продажу не окремих об'єктів, а цілих компаній.
Експерти закликають українців позбавлятися нерухомості

Крім того у компанії CB Richard Ellis вважають, що об'єм інвестиційних операцій на ринку комерційної нерухомості України в 2009 році буде незначним. Прямі операції, у тому числі з придбання готових об'єктів, стануть швидше виключенням, ніж правилом, прогнозують в компанії, повідомляє Мережа екстреного сповіщення.

Найбільш реалістичним буде вкладення коштів в заморожені проекти. У компанії також не виключають вірогідність покупки цілих компаній будівельної і девелоперської галузі, які через неможливість рефінансувати борги будуть на межі банкрутства.

За прогнозами експертів Colliers International друга половина 2009 року повинна стати новим стартом ринку комерційної нерухомості. Ринок демонструватиме деякі проблиски стабілізації, але велика частина року піде на переоцінку активів і визначення нової вартості об'єктів нерухомості. Порівняно з країнами Европи у Україні шок був потужнішим, економіка швидше відреагувала на кризу, чим в Росії. Тому і активність операцій на українському ринку повинна відродитися швидше, вважаю в компанії.

Нагадаємо, в кінці грудня 2008 року практично всі харківські забудовники відчутно понизили ціни на первинне житло «эконом-класса», внаслідок чого середня ціна опустилася значно нижче за відмітку в $1000 за квадратний метр, яку переступила на початку 2008 року.
 

comments powered by HyperComments