Прикордонники будуть перевіряти поїзда на ходу…

Микола Кузнецов  |  Четвер, 5 лютого 2009, 12:23
На розгляд Верховної Ради буде представлений проект закону «Про прикордонний контроль», що був розроблений фахівцями Державної прикордонної служби України на основі Кодексу Шенгенських кордонів.
Прикордонники будуть перевіряти поїзда на ходу…

Як повідомила «Міську Варту» прес-служба ДПС, 4 лютого законопроект був одностайно схвалений профільним комітетом Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони.

5 лютого документ буде обговорювати комітет з питань транспорту й зв'язку.

У Державній прикордонній службі сподіваються, що в першому читанні цей законопроект буде розглядатися Верховною Радою України вже в лютому.

Закон «Про прикордонний контроль» буде регламентувати систему контролю дотримання строків перебування в Україні. Їм будуть визначені умови, по яких іноземцю може бути відмовлене у в'їзді в Україну, впроваджена друга лінія контролю, що дасть можливість без зупинки руху пасажирів перевіряти потенційних порушників окремо.

Крім цього, законопроектом передбачені деякі моменти, які допоможуть прискорити процес перетинання кордону. Серед них – можливість визначення окремих смуг руху для пропуску певних категорій пасажирів і транспортних засобів (туристів, організованих груп дітей, рейсових автобусів і т.п.), здійснення вибіркового огляду транспортних засобів.

У залізничних пунктах пропуску передбачається можливість контролю осіб у пасажирських поїздах під час руху між залізничними станціями. Також закон повинен зобов'язати працівників залізниці забезпечити огляд важкодоступних місць і конструктивних особливостей вагонів.

Законопроектом передбачена система аналізу й оцінки ризиків, на підставі яких визначається та або інша процедура контролю.

Щодо загальних процедур прикордонного контролю, у законопроекті передбачається можливість здійснення спрощеного прикордонного контролю або додаткових контрольно-перевірочних заходів.

Нагадаємо, що всі пункти пропуску на кордонах України вже почали працювати за новими правилами – відповідно до нового закону, що розмежовує функції прикордонників і митників і визначає спрощену систему перетинання кордону.

Нагадаємо також, що в 2008 році прикордонне відомство завершило перший етап реалізації Концепції розвитку Державної прикордонної служби України на період до 2015 року.

 

comments powered by HyperComments