Ринок праці в Україні: кого торкнеться друга хвиля скорочень?

Надія Анатольєва  |  П'ятниця, 6 лютого 2009, 14:27
Перша половина січня на ринку праці ознаменувалася трьома головними тенденціями: завмиранням ринку, масовими скороченнями персоналу, а також збільшенням розміру пропонованих заробітних плат по деяких позиціях, особливо наприкінці грудня. Але підвищення доходів, зазначених у вакансіях, зовсім не свідчить про закінчення кризи. Роботодавці шукають в основному висококваліфікованих, відповідно, високооплачуваних фахівців, у той час як персонал з досвідом роботи 1-3 роки набирається досить неохоче.
Ринок праці в Україні: кого торкнеться друга хвиля скорочень?

Як і раніше зберігається динаміка відриву в співвідношенні між новими розміщеннями вакансій і резюме. За даними порталу по працевлаштуванню JOB, якщо в жовтні резюме було в 1,5 раза більше, ніж вакансій, а в листопаді – в 3 рази, то вже в грудні наступив відносний затишок, пов'язаний з новорічними святами, і розрив скоротився до 2,5 раза.

У жовтні найбільший розрив спостерігався в HR-фахівців, філологів і журналістів, працівників сфери туризму і юристів. І якщо у випадку HR-фахівців і юристів це можна пояснити тим, що знайти кваліфіковані кадри за цими фахами складно, то різке збільшення кількості резюме «працівників пера» пов'язане з закриттям і скороченням персоналу в багатьох ЗМІ.

«Істотний розрив між цими цифрами свідчить про те, що позиції закриваються дуже довго, – роз'ясняє ситуацію керівник проекту JOB Олександр Слипченко, – на сьогоднішній день, наприклад, попит на рядових програмістів невеликий, а от керівників проектів не вистачає».

Ринок праці зараз перебуває в мертвій зоні – нові вакансії не з'являються, а безробіття росте. Після різкого падіння кількості нових вакансій у листопаді практично на третину в порівнянні з жовтнем, їхнє число залишалося практично незмінним і залишається таким у січні. Те ж стосується й нових резюме, кількість яких виросла в листопаді на 20%.

«У першій половині січня багато компаній відправили своїх співробітників у відпустку за свій рахунок. Здобувачі трохи оживилися лише наприкінці місяця. Але шукають вони в основному або топ-менеджмент, або вузькопрофільних фахівців високої кваліфікації, наприклад головних інженерів», – впевнений директор рекрутингового агентства «Снайпер» Олена Лукіна.

Потрібні професіонали

За даними JOB, найбільш затребуваними в грудні були топ-менеджери, кількість нових вакансій тут виросла на 22% у порівнянні з жовтнем. Позитивна динаміка нових вакансій також відзначається в менеджерів з продажу, юристів і філологів. Високий попит на топ-менеджерів пов'язаний з ротаціями в компаніях у пошуках «свіжої крові». Затребуваність юристів обумовлена активізацією діяльності колекторських компаній.

Значно зменшилося число вакансій у сфері готельного бізнесу й туризму (-46%), телекомунікацій і зв'язку (-30%) і будівництва (-37,7). Будівництво й туризм в країні стагнує – відповідно фахівці не потрібні.

Найбільше збільшився попит на бухгалтерів. Справа в тому, що компаніям потрібно оптимізувати витрати й оподатковування, а без досвідченого фінансиста зробити це неможливо. Цікаво, що найбільший розрив (практично в 4 рази) у співвідношенні між новими резюме й вакансіями спостерігається також на бухгалтерів. Слипченко пояснює це тим, що на ринку багато фахівців цієї сфери з невеликим досвідом роботи, і знайти місце їм значно складніше, ніж більш досвідченим кадрам.

Збільшення кількості вакансій медиків, викладачів і співробітників HR-служб викликане тим, що ці позиції повільно закриваються. У більшості випадків здобувачів не влаштовує пропонована зарплата. А от зростання попиту на страховиків обумовлений пожвавленням ринку. «В умовах нестабільності люди побоюються, що завтра втратять роботу, курс гривні впаде до немислимих показників, а банки не повернуть їм їхні гроші. Тому число людей, що бажають застрахувати своє майно й банківські вклади, росте», – впевнений керівник порталу PROstrahovku.com.ua Євген Муджирі.

Як і раніше затребуваними на ринку залишаються програмісти, особливо легко можна знайти роботу фахівцям з більшим досвідом роботи. За словами Олени Лукіної, дуже затребувані програмісти інтернет-сегменту, а також веб-дизайнери. У той же час програмістам з інших сфер з досвідом менше 1–2 років знайти роботу непросто. З грудня по вересень кількість їхніх резюме збільшилася в 5 разів – з 400 до 2441. Під скорочення попадають також системні адміністратори – кількість резюме за грудень виросло на 42%, оскільки після звільнення інших співробітників комп'ютерів на обслуговуванні стало менше, і в адміністраторах відпала необхідність. Але найбільш затребуваними на ринку праці все так само лишаються менеджери з продажу, оскільки саме ці фахівці приносять компаніям «живі гроші».

У січні спостерігалося падіння кількості резюме, що публікуються, практично за всіма фахами. Це було пов'язано з новорічними святами. В період з 20-го грудня по 7 січня здобувачі практично не публікували резюме. Але з 1-го по 20-те було опубліковано на 32% більше резюме, ніж за аналогічний період минулого місяця.

Лідерами з приросту здобувачів виявилися фахівці з логістики й транспортної галузі, секретарі, програмісти, маркетологи й журналісти. Ця тенденція викликана охолодженням рекламного ринку, наслідком чого стали масові скорочення на телебаченні, в пресі і рекламних агентствах. В той же час співвідношення між кількістю резюме й відкритими позиціями фахівців зі зв'язки з громадськістю становить усього 1,2. Це легко пояснюється: через економічну кризу багато компаній не мають фінансової можливості проводити дорогі рекламні кампанії, і заміняють рекламу піаром, що обходиться значно дешевше.

Згідно даним JOB, істотний розрив між опублікованими резюме й вакансіями на користь останніх спостерігався в промисловості й охороні. Але це зовсім не означає, що попит на «синіх комірців» дійсно великий. Справа в тому, що заробітки представників робочих фахів за останній рік виросли більш ніж на 30%. Зростаюча кількість нових пропозицій по роботі й одночасно ріст числа резюме викликані бажанням роботодавців знайти співробітників, які готові трудитися за менші гроші. По даним JOB, за останні два місяці пропоновані зарплати в перерахованих вище сферах скоротилися в середньому на 20–30%.

Реальні зарплати падають

Сильніше за все зниження заробітних плат відчули керівники підрозділів і директори всіх рівнів. Якщо в жовтні-листопаді минулого року фінансовому директорові в середньому пропонували $3,8 тис, то в цьому – 3,4 тис. Заробітки директорів з розвитку зменшилися з 3–3,5 тисячі до 2–2,5. Колишніми залишилися лише зарплати директорів з маркетингу – $2,5–3,5 тис. Також значно знизилися пропоновані зарплати представникам ЗМІ – за останні 4 місяці з $1000 до 600$. Втім, через нестабільність курсу національної валюти, на ринку спостерігається реальне зниження заробітних плат по всіх вакансіях, оскільки зарплати більшості фахівців зафіксовані в гривні за курсом 5,0 грн за долар.

На думку експертів, прогнози на найближчі місяці залишаються невтішними: наприкінці січня й початку лютого в Україні почнеться друга хвиля звільнень. Вона торкнеться в основному співробітників компаній, що займаються наданням послуг, а також працівників фінансового сектора.

«Скорочення очікує харчову й легку промисловість», – прогнозує директор рекрутингової компанії «Форсаж» Олена Грищук. Але, на відміну від листопадових скорочень, лютневі будуть не настільки масштабними.

На думку фахівців, влітку кількість вакансій може незначно збільшитися. «Зараз деякі співробітники змушені сполучати функції, у тому числі й тих, кого скоротили. Але за півроку багато хто з них будуть переживати стрес через втому й відповідальність за виконання непрофільних функцій. Тому відкриється пул вакансій природних замін», – впевнена керуючий партнер рекрутингової компанії «Анкор СВ» Алла Коняєва. За її прогнозами, реальне пожвавлення ринку праці можна чекати не раніше, ніж за півтора року.
 

comments powered by HyperComments