Контрактникам – нові пільги, а кадровим військовим – голодний пайок

Ганна Глєбова  |  Понеділок, 9 лютого 2009, 10:37
Продуктові пайки, безкоштовний проїзд по Україні один раз на рік і можливість поступати до ВУЗів поза конкурсом – Кабінет Міністрів вніс у Верховну Раду законопроект про підвищення соціального статусу контрактників.
Контрактникам – нові пільги, а кадровим військовим – голодний пайок.

Як завіряє автор законопроекту, міністр оборони України Юрій Єхануров, додаткового фінансування на реалізацію запропонованих пільг не знадобиться – досить буде тих грошей, які були раніше закладені в бюджеті на цей рік. Хоча зовсім нещодавно міністр оборони скаржився на те, що цього року фінансування армії скоротилося в десятки разів.

Як розповів кореспондентові «Міської Варти» офіцер однієї з військових частин Харківського гарнізону, за грудень військовослужбовці одержали «голу» ставку – без премій і надбавок. А це – близько 45% від місячного заробітку. Що тоді й говорити про зарплату солдатів-контрактників, якщо навіть до кризи вона була на рівні 1500 грн.

У випадку, якщо народні депутати проголосують за запропоновані Кабміном нововведення, то служити за контрактом в українській армії буде якщо й не особливо прибутково, то, принаймні, досить вигідно.

Відслуживши за контрактом, солдат буде мати можливість, по-перше поступати у державні ВУЗи поза конкурсом. По-друге, раз на рік безкоштовно з'їздити у відпустку разом з родиною в будь-яку точку України. Крім того, экс-конрактники після прийняття закону будуть останніми в списку на звільнення при скороченні штатів на підприємстві. А при найманні на контрактну службу в армію громадянин буде мати право сам вибирати місце служби.

Швидче за все такі заохочувальні міри для солдатів-контрактників Кабмін намагається пропхнути у зв'язку з можливим значним скороченням солдат-срочників. Нагадаємо, у ВР 28 січня також зареєстрований законопроект про регулювання кількості призовників залежно від бюджетного фінансування армії.

Як вказується в законопроекті, пропоновані нововведення вже погоджені з Міністерством транспорту і зв'язку, а також з Міністерством науки й освіти.

Харківські військовослужбовці вважають, що запропоновані пільги можуть заманити багатьох випускників шкіл відразу ж після закінчення середнього навчального закладу піти служити в армію за контрактом, і іронізують – поки новобранці відбудуть потрібний за договором строк, закон встигнуть десять разів змінити.

Нагадаємо, з 13 січня в чинність вступив закон про стягнення з заробітної плати військовослужбовців страхового збору на випадок безробіття й нещасного випадку. Крім того, з доходу працюючих військових пенсіонерів будуть віднімати податок до пенсійного фонду.
 

comments powered by HyperComments