Хворий, пильнуй! Обнародуваний список ліків, небезпечних для здоров'я

Анастасія Маніна  |  Вівторок, 10 березня 2009, 14:29
В українській аптечній мережі в обороті знаходиться ряд медичних препаратів, які можуть бути небезпечні для здоров'я людини.
Хворий, пильнуй! Обнародуваний список ліків, небезпечних для здоров'я

Про це сьогодні, 10 березня, пише «Ліга», посилаючись на дані Держфармцентру.

Зокрема, відзначає видання, фармакологічний центр Міністерства охорони здоров'я в даний час створює «чорний» список препаратів, які зараз вільно продаються в аптеках, але можуть бути небезпечні для українців.

Список може містити до 100 препаратів, зокрема тих, які FDA (Державне управління по контролю над продуктами харчування і лікарськими препаратами американського Держдепартаменту здоров'я і сфери послуг) внесло до свого «чорного» списку як заборонені у всьому світі, повідомляє «Главред».

Зокрема, відзначає видання, в список входить препарат для лікування шизофренії «Abilify» (aripiprazole) виробництва американської компанії «Bristol Myers Squibb Co». Дослідження показали, що він має високу токсичну дію на печінку.

У несприятливий список також потрапив препарат для схуднення «Xenical» («Roche Holding AG»), оскільки при його використанні дуже високий ризик кровотечі; «Lamisil» (швейцарській фармкомпанії «Novartis AG») – протигрибкова мазь (високий ризик психічних розладів), «Diovan» («Novartis AG»), препарат, який знижує тиск (сприяє розвитку анемії), оральні контрацептиви «Plan B» (у Україні під назвою «Postinor» і «Escapelle») від ізраїльської компанії «Teva Pharmaceutical Industries» через високий ризик втрати свідомості.

Виробники поки не коментують звинувачення, пишуть ЗМІ.
Нагадаємо, 2 березня перший заступник голови Державної служби лікарських засобів і виробів медичного призначення Інна Демченко заявила в інтерв'ю «Дзеркалу тижня», що з вересня 2008 року в Україні не діє легітимний контроль за якістю лікарчих препаратів.
 

comments powered by HyperComments