За що боролися – на те і наразилися! Як не платити штрафи ДАІ (порада юриста)

Анастасія Маніна  |  Понеділок, 23 березня 2009, 14:33
Штрафи, виписані на підставі фотофіксації порушень, можна не оплачувати.
В ДАІ не врахували, наскільки обширна законодавча база України.

Про це 23 березня повідомила київський адвокат Ганна Веселова.

За її словами, після установки на дорогах фотокамер, які фіксують порушення правил дорожнього руху, водії, отримавши конверт з «карткою на пам'ять», покірливо біжать сплачувати штраф.

«Тим часом, прийняті в поспіху поправки до Кодексу про Адміністративні правопорушення часто не узгоджуються з українським законодавством. Опротестувати ухвалу, виписану на підставі фотофіксації порушення, достатньо легко», – затверджує вона.

У самому ДАІ визнають, що нові правила накладення штрафів на основі фотодокументації порушення поки далекі від досконалості.

Як повідомили в прес-центрі Департаменту ДАІ МВС України, нововведення набуло чинності нещодавно, і відладити його за короткий строк неможливо.

«Але ж ніхто не віднімав у водія право оскаржити рішення співробітника ДАІ в суді, правильно?» – резонно відмітив представник прес-центру.

Так, за словами Веселової, суди достатньо скептично відносяться до доказів у вигляді фотографій, і якщо власник авто може надати свідчення свідків, що доводять його правоту, вірять людині, а не фотокартці.

Достатньо легко переконати суд і в тому, що інспектор сфотографував авто на трасі, де, наприклад, 75 км/ч – норма. А в ухвалі записав, що машина проїздила населений пункт, де швидкість 75 км/ч вже перевищення.

Крім того, зазвичай працівники ДАІ фіксують проїжджаючих порушників «оптом»: спочатку декілька фото, а потім декілька ухвал, коментує прецедент юрист. Між цими моментами часто проходить чимало часу, і інспектор не завжди намагається розібратися, де зафіксовано порушення. Переконуючи суд в тому, що «порушника» просто не було в місці, вказаному в ухвалі про штраф, можна посилатися і на цей момент.

«На фото, яке додається до ухвали, майже ніколи не видно особи водія. Це дає підставу засумніватися в правомірності штрафу, – вважає пані Веселова. – До речі, якщо власником машини є юридична особа, виконати вимоги ст.14-1 КПАП взагалі неможливо: юридичні особи не є суб'єктами адміністративної відповідальності. Якщо на машині зареєстровано, скажімо, п'ять водіїв, кого з них штрафувати абсолютно незрозуміло...» – говорить адвокат.

«Дві вищеописані обставини: нездатність ДАІ довести місцезнаходження автомобіля у момент порушення і встановити особу водія при фотофіксації порушень – основні причини, через які більшість штрафів втрачають юридичне обгрунтування, – вважає адвокат. – Але є деякі другорядні моменти, які при складанні заяви не варто упускати, тому що вони психологічно схиляють суддю до потрібного нам рішення».

Перш за все, необхідно перевірити правильність вказівки в ухвалі статті, згідно якої з власника стягується штраф, – радить юрист. – Часто інспектори забувають вписати обгрунтування стягнення штрафу або вказують статтю невірно. Халатність інспекторів грає на руку «порушникові».

Крім того, в заяві бажано нагадати, що згідно ст.14-1 КПАП України, законною є тільки фіксація порушення засобами автоматичної фото-, кино- або відеозйомки. Фіксація вручну не відповідає вимогам закону, а також не сприяє виконання ДАІ своїх основних обов'язків, тобто профілактиці і запобіганню порушенням. (Наприклад, інспектор з приладом фіксації в руках цілком міг йти на зустріч руху, що збільшує цифру швидкості на фото).

Також, обов'язково потрібно перевірити, чи вказані дані людини, що проводила фотофіксацію, і марка приладу. Згідно п.13.2 Інструкції з діяльності дорожно-патрульной служби ДАІ МВС України, до використання спецзасобів нагляду за дорожнім рухом допускаються лише співробітники, які здали заліки з використання цих приладів. Якщо щось не вказане – звинувачення розвалюється.

«Одним словом, ДАІ, поспішно наприймавши рішень, не врахувало, наскільки обширна законодавча база України, і наскільки ретельно вона захищає права громадянина країни. Вміло жонглюючи законодавством, навіть значні штрафи можна «стиснути» до 150 грн – рівно стільки коштує заява, складена юристом», – відзначила адвокат.

 

comments powered by HyperComments