Названі місця, де за куріння штрафуватимуть

Ганна Глебова  |  Вівторок, 24 березня 2009, 15:24
Незабаром куріння в поїздах, таксі і громадському транспорті може бути заборонене. І це далеко не повний перелік тих місць, де буде заборонено палити.
Названі місця, де за куріння штрафуватимуть

У Верховній Раді зареєстрований законопроект «Про внесення змін і доповнень до Закону України «Про заходи з попередження і зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливої дії на здоров'я населення» .

Автор законопроекту пропонує привести положення Закону «Про заходи з попередження і зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливої дії на здоров'я населення» у відповідність до Рамковою конвенцією Всесвітньої організації охорони здоров'я з боротьби проти тютюну.

Разом з тим пропонується впровадити відповдальність для юридичних осіб за куріння в громадських місцях, оскільки за чинним законодавством відповідальність за куріння в невстановлених місцях несуть лише фізичні особи.

Від власників або орендарів приміщень потрібно повністю заборонити куріння в своїх будівлях або зробити спеціальні обладнані для цього місця. Куріння також забороняється в дитячих, учбових, спортивних і лікувальних закладах.

Нагадаємо, що досі заборона куріння регулювалася лише на рівні місцевих адміністрацій. Також пропонується створити в державних поліклінічних закладах охорони здоров'я кабінети з діагностики, консультування, профілактики та лікування тютюнової залежності, заборонити поштучну реалізацію тютюнових виробів.

Як повідомив кореспондента «Міської Варти» харківський юрист Анатолій Гуляєв, деякі положення внесеного законопроекту йдуть врозріз з конституційними правами громадян.

Нагадаємо, що 19 березня Верховна Рада в першому читанні прийняла законопрект, який передбачає збільшення акцизу на тютюнові вироби на 30–50%.

Також нагадаємо, що після введення у Великобританії заборони на куріння в громадських місцях народ відчув не тільки плюси, які полягали в «вільному диханні» людей, що ведуть здоровий спосіб життя. Виявилося, що тютюновий дим, на який свого часу скаржилися любителі пива, що не курять, перебивав інші не дуже приємні запахи: несвіжої їжі, пива, що застоялося, вогкості, поту і недопитого алкоголю.
 

comments powered by HyperComments