Знайдено людину, яка пам'ятає своє життя в найдрібніших подробицях

Михайло Самохін  |  Середа, 25 березня 2009, 17:24
58-річний Боб Петрелла з Лос-Анджелесу пам'ятає дати всіх значущих подій з власного життя, номера телефонів, вміст розмов і навіть рахунки бачених колись футбольних матчів. Про його приголомшливі здібності вчені дізналися минулого року в ході дослідження, що проводилося Університетом Каліфорнії.
Знайдено людину, яка пам'ятає своє життя в найдрібніших подробицях

Вперше Петрелла дізнався про свої незвичайні здібності ще в школі: будь-який тест він міг легко виконати, не повторюючи пройденого матеріалу.

Вчені встановили, що чоловік володіє феноменально розвиненою автобіографічною пам'яттю. Всього в світі відомого чотири подібні людини. Фахівці до цих пір не знають, з чим це пов'язано і яким чином працює «суперпам'ять».

За словами Боба Петрелли, він завжди усвідомлював свою обдарованість, але не хотів розповідати про неї публічно. За його словами, люди, що дізнаються про його дарування, зазвичай вважають, що він страждає синдромом саванта (а він зазвичай пов'язаний з затримками в розвитку) або ж не вірять йому.

Сам Петрелла звик до власної феноменальної пам'яті, хоча і не може пояснити її природу. «Краще всього я пам'ятаю речі, якщо вони мені цікаві, чи то спортивні події, історичні або політичні дати, чи то просто дні з мого минулого».

Починаючи з п'ятирічного віку він детально пам'ятає від 25 до 50% прожитих днів. Американець пам'ятає всі свої дні народження починаючи з п'ятого, всі зустрічі Нового року за останні сорок років. З 1971 року Петрелла дивиться церемонію вручення «Оскара» і може назвати всіх переможців з того часу.

Петрелла здатний назвати точний день, коли відбулася та або інша подія, висвітлена в новинах, пам'ятає рахунки футбольних матчів минулих років.

Боб пам'ятає всі телефонні номери своїх знайомих і тому не користується телефонною книгою. Втративши одного разу мобільний телефон, він зумів відновити список контактів по пам'яті.

Цікаво, що першою людиною з феноменальною автобіографічною пам'яттю була також мешканка Лос-Анджелеса. Джілл Прайс написала про себе книгу під назвою «Жінка, нездатна забути».

Центр нейробіології і вивчення пам'яті при Університеті Каліфорнії досліджував близько 2 тис. осіб в рамках пошуків людей, аналогічних Бобу Петреллі. Лікарі ставили учасникам експерименту 60 питань, відповісти на яких могла б лише людина, що запам'ятовує минуле в угансіх подробицях.
 

comments powered by HyperComments