Україна проти Землі

Олекса Шкатов  |  Понеділок, 30 березня 2009, 16:38
В суботу, 28 березня Україна разом з усім світом спробувала відзначити Годину Землі, ініційовану Всесвітнім фондом дикої природи (WWF). Правда, про масштабність говорити якось не доводиться.
Україна проти Землі

Про свою участь заявили влада Києва, Львова, Одеси, Рівно, Вінниці, Івано-Франківська і Кременчука, пообіцявши, що з 20.30 до 21.30 вимкнуть світло в муніципальних будовах. У Вінниці вимкнули підсвітку Башти, яка є символом міста. У Кременчуці – декілька комунальних об'єктів реклами. В центрі Одеси влаштували темну Оперному театру, мерії, Приморському бульвару і Дерібасівській. До акції приєдналася також десяток магазинів, кафе і ресторанів в центрі Південної Пальміри. У Дніпропетровську на годину згасло підсвічування будівлі міськради. Як розповіли в прес-службі мерії, відключити підсвічування збиралися скрізь, але знеструмити місто повністю побоялися. У Львові на годину вимкнули освітлення на Ратуші, де розташована міськрада. Примітно, що цього ж дня вимкнули світло в будинках на декількох жилмассивах, але пізніше з'ясувалося, що це не екологічна акція, а чергова поломка...

У столиці на честь Дня Землі провели концерт в Ботанічному саду імені Грішко в покинутій теплиці. Вхідний квиток коштував 40 гривень. Доріжку від входу до теплиці виклали свічками. У 20.30, коли прийшов час вимикати світло, вокалістка групи демонстративно вимкнула енергозбережну лампочку, і сцену... осяяло могутнє світло софітів. У багатьох гостей заклики берегти електроенергію викликали лише легку усмішку, адже лампочка, яку вимкнули музиканти, явно витрачає менше енергії, ніж софіти, обігрівачі і величезний плазмовий екран «екоконцерту». У жителів Києва особливого бажання відключати світло взагалі не спостерігалося.

Світовим рекордсменом з гасіння світла стала Греція. Тисячі рядових греків були солідарні з властями, чого не скажеш про жителів пострадянського простору. Так, Москва хоч і відключила МГУ і мерію, проте на вулицях світилися ліхтарі і більшість вікон в житлових будинках. Хоча пересічні москвічі з можновладцями згодні, про що чесно пишуть в своїх блогах: «Зараз 21:00. Дивлячись у вікно, я можу сказати: доля нашої планети байдужа ВСІМ. Хоча уявіть, як було б пішоходам, якби влада і насправді відключила освітлення. Травмпункти пережили б веселу нічку».
 

comments powered by HyperComments