Сонце досягло рекордного мінімуму активності. Настає льодовиковий період

Ганна Глебова  |  Четвер, 2 квітня 2009, 14:28
В даний час Сонце переживає рекордний за тривалістю мінімум сонячної активності, який продовжується з 2006 року.
Сонце досягло рекордного мінімуму активності. Настає льодовиковий період

Низька сонячна активність змушує науковців думати про можливість повторення Маундеровського мінімуму – найтривалішого падіння сонячної активності з 1645 по 1715 рік. З ним пов'язують так званий «малий льодовиковий період» в Європі.

«Ми знаходимося в цій фазі між старим, що закінчилося, і новим, що почалося. Але на якій стадії, ми поки сказати не можемо, тому що плям немає», – сказав директор Інституту земного магнетизму, іоносфери і розповсюдження радіохвиль РАН (ІЗМІРАН) Володимир Кузнецов.

З мінімумом сонячної активності пов'язані деякі особливості нових активних областей, виявлених ТЕСИСом.

За даними НАСА, в 2008 році сонячні плями не спостерігалися в 266 з 366 днів (73%). Можливо, що минулий рік не стане нижньою точкою циклу – в 2009 році плями не були видні в 78 з минулих 90 днів року (87%).

«Вже практично два роки – з грудня 2006 року – практично немає плям. З'являлися якісь плямочки, але можна вважати, що з грудня 2006 року зникли останні плямочки, і можна сказати, почався якнайглибший мінімум, який триває до сьогоднішнього дня. Практично рекорд за весь час спостереження», – сказав Володимир Кузнецов.

Області значно віддалені від екватора, і це про багато що говорить астрофізикам. Саме тут, на високих геліоцентричних широтах, повинні почати спливати на поверхню сильні магнітні поля нового циклу, які декілька років формувалися в глибинах Сонця.

Тепер протягом декількох років цей пояс опускатиметься до екватору, збільшуючи сво активність, тобто формуючи те, що і називається сонячим циклом.

Нагадаємо, з кожним роком стає дедалі більш популярним космічний туризм. Не зміг перед ним встояти і американець угорського походження. Магнат Чарльз Симоні: вже зовсім скоро він повторно відправиться в дальню подорож. Перший візит обійшовся туристові в $25 млн. Друга спроба підкорення космічного простору зажадає грошового вливання на суму в $35 млн.
 

comments powered by HyperComments