Науковці назвали точну дату кінця світу

Ганна Глебова  |  Вівторок, 7 квітня 2009, 11:24
22 вересня 2012 року наступить в буквальному розумінні цього слова кінець світу. Причиною стануть геомагнітні бурі небаченої сили, викликані спалахами на Сонці.
Науковці назвали точну дату кінця світу

Про це повідомили вчені американської Академії наук (NAS) у своїй роботі «Загрози космічної погоди: соціальні і економічні наслідки».

«Наслідки раптового сонячного шторму можна порівняти з ядерною війною або падінням гігантського астероїда на Землю», – говорить професор Денієль Бейкер (Daniel Baker), експерт з космічної погоди з Колорадського університету (University of Colorado in Boulder) і глава комітету NAS, відповідального за підготовку доповіді.

Початок кінця учені обіцяють вельми красивим. 22 вересня 2012 року над всією Землею спалахнуть яскраві і різноколірні сполохи північного сяйва, якими раніше милувалися лише жителі полярних районів. Їх буде видно навіть вдень. Потім пролунає «феєрверк» з електричних розрядів і снопів іскр – як в голлівудських тріллерах. Тільки набагато страшніше.

Приблизно за 90 секунд на всій планеті вирубиться світло. І першими постраждають райони, які були забезпечені електрикою краще за інших. Подальший кошмар легко можна собі уявити – адже у нас все життя засноване на електроенергії.

Спалахи на Сонці відбуваються через перемішування газів. Іноді світило вистрілює ними в простір. Від поверхні відриваються десятки мільярдів тонн розжареної плазми. Ці циклопічні згустки несуться до Землі з швидкістю в мільйони кілометрів на годину. Ще й прискорюються по ходу. Удар приймає на себе магнітне поле планети. І його корчить, плющить, скручує швидко і могутньо.

Раптові зміни в електромагнітному полі Землі створюють сильний постійний електрострум. От він і здатний буквально спалити електричні мережі, не розраховані на подібні навантаження.

Самі вразливі елементи – трансформатори. Вони швидко перегріються і розплавляться. За оцінками експертів, тільки в США за 90 секунд після удару згорять 300 ключових трансформаторів. І без електроенергії залишаться більше 130 мільйонів чоловік. У інших країнах, напевно, буде не краще.

«Є ще одна небезпека», – говорить Денієль Бейкер, – «так звані «віялові відключення». Енергетичні мережі на континентах взаємопов'язані. І втрата навіть якогось одного вузла спричинить каскад аварій. Наприклад, в 2006 році банальне відключення однієї з ЛЕП в Германії викликало серію пошкоджень трансформаторних підстанцій по всій Європі. У Франції п'ять мільйонів осіб сиділи без світла дві години.

Як раніше повідомляв наш сайт, американські астрофізики знайшли одразу два астрономічні феномени: величезні космічні порожнечі і не менш величезні концентрації галактик, тобто надзвичайно великі галактичні кластери.

Нагадаємо, в даний час Сонце переживає рекордний за часом мінімум сонячної активності, який продовжується з 2006 року.
 

comments powered by HyperComments