Богдан Ступка шахраював на майданчику «Тараса Бульби»

Надія Анатольєва  |  Четвер, 9 квітня 2009, 08:24
Від фільму «Тарас Бульба» за кілометр пахне загадками: де знайшли стільки національних костюмів, звідки приганяли рідкісних білих биків, яких ніколи не розводили в Росії, як 67-річний Богдан Ступка так відважно скаче на коні? Виявляється, ніяк.
Богдан Ступка шахраював на майданчику «Тараса Бульби»

Як стало відомо, легендарний український актор, перш ніж дати згоду на головну роль в гоголевській сазі, поставив свою умову: «На коня не сяду!»

У далекій молодості на одній із зйомок Богдан Сильвестрович впав з коня і отримав сильну травму ноги. Режисер «Тараса Бульби» Володимир Бортко чудово знав про це, але не міг собі уявити в ролі Бульби нікого іншого, окрім Ступки. Довелося йти на компроміс: актор жодного разу за час зйомок не опинився в сідлі, а режисер робив все можливе, щоб глядач про це не дізнався.

У Богдана був свій каскадер, на плечі якого актор сідав і імітував їзду на коні. А режисер зняв так, як ніби Ступка мчиться верхи.

Зйомки у Бортка Ступка запам'ятає надовго: такого страху він не відчував довгі роки... Коли Богдану Сильвестровичу доводилося все-таки спілкуватися з кіньми, він заздалегідь вранці запасався морквиною, йшов до коня і довго вмовляв його. Розмовляв з ним, ніби з людиною. Після цього приручений кінь тягнувся до нього, немов до господаря.

– А коли доводилося знімати швидку їзду, Богдану спеціально зробили незвичайний пристрій, – сміється помічник режисера. – На квадроцикл приробили сідло, він сідав в нього, а далі Ступку везли водії. Всі навколо скакали на конях, а він їхав на цьому квадроциклі і розмахував шаблею.
 

comments powered by HyperComments