Страсний тиждень: не можна хрестити дітей і вінчатися

Ганна Глебова  |  Вівторок, 14 квітня 2009, 10:20
Останнній тиждень перед Великоднем називається Страсним тижнем. В ці дні рекомендується їсти тільки суху їжу і уникати розваг.
Страсний тиждень: не можна хрестити дітей і вінчатися

Як розповіли кореспонденту «Міської Варти» в прес-службі Харківської Єпархії УПЦ, всі богослужіння Страсного тижня відрізняються глибиною переживань і послідовно відтворюють останні дні життя і страждання Ісуса Хріста.

Цей тиждень ще називають Білим або Чистим, тому що віруючі починають готуватися до Великодня – намагаються частіше відвідувати храм, зберігати духовну і тілесну чистоту, прибирати в будинку.

Крім того, під час Страсного тижня не прийнято святкувати дні пам'яті святих, здійснювати обряди хрещення і вінчання, а також поминання. Кожен день Страсного тижня називається великим.

В богослужінні Великого Понеділка згадується старозавітний патріарх Йосип Прекрасний, проданий братами до Єгипту, як праобраз страждаючого Ісуса Христа, а також євангельське оповідання про прокляття Ісусом безплідної смоковниці, яка символізує душу, що не приносить духовних плодів – дійсного покаяння, віри, молитви і добрих справ.

У Великий Вівторок згадується викриття Ісусом фарисеїв і книжників, а також притчі, вимовлені Їм в Єрусалимському Храмі: про дань кесарю, про воскресіння мертвих, про Страшний суд, про десять дів і таланти.

У Велику Середу згадується грішниця, яка, омивши сльозами і помазавши дорогоцінним миром ноги Христа, підготувала Його таким чином до поховання.

У богослужінні Великого або Чистого Четверга згадуються чотири події, які за євангельським переказом здійснилися цього дня: Таємна вечеря, на якій Христом було встановлено таїнство Євхаристії, омивання Христом ніг Своїм учням на знак упокорювання і любові до них, молитва Христа в саду Гефсиманському і зрада Іуди.

Також цього дня весь будинок прибирали до виблискуючої чистоти. Господині за традицією чистили будинок, двір, город від бруду, що накопичилася за зиму, а також прикрашали хату: розстилали чисті святкові доріжки, розвішували красиві рушники і завіски. Вважається, що якщо цього дня прибрати в будинку, то весь рік буде чисто. Закінчивши прибирання в будинку, приступали до куховаріння, готували деякі блюда до Великодня і фарбували яйця.

День Великої П'ятниці присвячений спогаду засудження на смерть, Хресних страждань і смерті Ісуса Христа.

Цього дня православні дотримуються особливо суворого поста.

У Велику Суботу здійснюється спогад поховання Ісуса Хріста. Богослужіння цього дня починаються рано вранці, продовжуються до кінця дня і зливаються з початком урочистої пасхальної заутрені. Протягом всього дня в храмах проводиться освячення блюд пасхальної трапези – пасок, яєць, сирної паски, солі, м'ясних продуктів.
 

comments powered by HyperComments