Сенсація! Знайдено місце, де починається космос

Ганна Глебова  |  Вівторок, 14 квітня 2009, 12:05
Фахівці Університету Калгарі обчислили, де знаходиться кордон між земною атмосферою і відкритим космосом. Як з'ясувалося, він проходить на висоті 118 км від поверхні нашої планети.
Сенсація! Знайдено місце, де починається космос

Канадці сподіваються, що їх відкриття допоможе встановити, яка енергія потрапляє до земної атмосфери з космосу. Експеримент проводився за допомогою супратермального детектора іонів.

Канадські фахівці одночасно відстежили відносно слабкі вітри у верхніх шарах земної атмосфери і могутні потоки заряджених часток в космосі. Швидкість останніх може досягати тисячі кілометрів на годину.

Збирати інформацію про кордон земної атмосфери дуже складно: аеростати не можуть піднятися до цього рівня, а для супутників це дуже низько. Всього лише вдруге науковцям вдалося прямо заміряти потоки заряджених часток в цій області, і вперше були враховані інші чинники, наприклад вітер, відзначає учасник проекту Девід Кнудсен.

Детектор був запущений 19 січня 2007 року. Він піднявся на висоту приблизно 200 км над рівнем моря. Протягом п'яти хвилин проходячи через «кордон космосу», детектор збирав інформацію про нього.

«Можливо, це дозволить краще зрозуміти зв'язок між плямами на Сонці і потеплінням або охолодженням Землі, а також оцінити вплив космічної погоди на супутники, засоби зв'язку, навігацію, енергетичні системи», – пояснює Кнудсен.

comments powered by HyperComments