Росія буде двомовною?

Олекса Шкатов  |  Понеділок, 20 квітня 2009, 15:28
Поки Російська федерація відстоює права російськомовного населення в Україні, в самій РФ розпочато збір підписів на підтримку надання татарській мові статусу другої державної.
Росія буде двомовною?

Про це повідомляє УНІАН з посиланням на прес-службу Всесвітнього конгресу татар, у рамках акції «Мін татарча сойлешем!» – «Я розмовляю татарською!»

Як стало відомо, акція відбувається у Татарстані.

Також повідомляється, про те, що лідери татарської молоді планують виступити з законодавчою ініціативою надання татарській мові статусу другої державної в Росії.

За словами голови бюро Всесвітнього форуму татарської молоді Руслана Айсіна, зараз триває збір підписів по всій Росії під зверненням, яке пропонує офіційно визнати татарську другою державною мовою в Росії.

Він повідомив, що у рамках акції «Мін татарча сойлешем!», вирішено прийняти програму під назвою татарська мова – мова світу і матері. Ця програма націлена на те, щоб підвищити статус татарської мови на федеральному рівні.

Як повідомляється, ідею надання татарській мові такого статусу ініціатори обґрунтовують тим, що татари – це друга за чисельністю нація у Росії, один з народів, які утворюють Росію.

Зокрема, відомо, що в Росії працює велика кількість громадян тюркських держав, культурна адаптація яких викликає складнощі у російської влади.

«Особливий статус татарської мови в тюрко-мусульманському співтоваристві Росії, її інтегруюча роль може виявитися дуже корисною для ефективної внутрішньої і зовнішньої політики Росії. У зв'язку з цим надання татарській мові статусу державної в Росії виглядає абсолютно своєчасним і правильним рішенням», – вважають представники Світового конгресу татар.

Нагадаємо, зараз у Татарстані, де частка татарського населення перевищує 50%, татарська мова має особливий статус.

Згідно з результатами Всеросійського перепису населення 2002 року приблизно 4% росіян є татарами.

Згідно з угодою, укладеною між федеральною владою Росії і владою республіки в 2007 році, до паспортів жителів регіону додається вкладиш татарською мовою. Знання цієї мови є обов'язковим для кандидатів у президенти Татарстану.
 

comments powered by HyperComments