В Україні винайшли авто, що працює на дровах

Ганна Глебова  |  Середа, 22 квітня 2009, 09:37
У Житомирській області науковці розробили автомобіль на дровах. Це один з перших автомобілів з газогенераторною установкою в Україні.
В Україні винайшли авто, що працює на дровах

«У Житомирському національному агроекологічному університеті група вчених на чолі із заслуженим діячем науки і техніки України, доктором технічних наук, професором, академіком Інженерної академії України Леонідом Лосем розробили пристрій, що дозволяє автомобілям їздити на біопаливі», – розповів заступник губернатора Житомирської обласної державної адміністрації Владимир Дебой.

Він відзначив, що це один з перших автомобілів з газогенераторною установкою в Україні, і зараз влада області працює над практичним використанням винаходу в АПК і промисловості. Дебой уточнив, що науковці проводять дослідження на старенькому ГАЗ-53.

Детальніше про винахід розповів професор Лось, що продемонстрував «автомобіль на дровах».

«Газогенератор розміщується між кабіною водія і кузовом. При спалюванні палива – вугілля або деревини – утворюється чадний газ. Після очищення у фільтрах він потрапляє в двигун внутрішнього згорання і дозволяє автомобілю рухатися», – відзначив учений, пояснюючи принцип дії газогенераторної установки.

За його словами, його ідея не є нововведенням, а швидше давно забутим старим.

«В середині минулого століття в СРСР їздили багато автомобілів на газогенераторних установках, а також тракторів, що працювали на дровах, торфі, вугіллі і соломі, а вже потім перешли на бензин», – сказав Лось, додавши, що зараз «мы пригадали про цей досвід через необхідності впровадження енергозбережних технологій».

Учений відзначив, що в Швеції планують найближчими роками всю сільськогосподарську техніку перевести на газогенератори.

Професор також підкреслив, що таке застосування газогенераторної установки втричі дешевше, ніж їзда на солярці, газі або бензині. За його словами, в газогенераторних установках можна спалювати рослини, вирощені на землях з допустимим рівнем радіоактивного забруднення, що особливо важливо для Житомирської області, де майже 300 тис. га сільгоспугідь мають підвищений рівень радіоактивного забруднення.

Зараз житомирські вчені працюють над удосконаленням пристрою і отриманням патентів українського і міжнародного зразка, а також шукають на це кошти.

Як раніше повідомляв наш сайт, київських автомобілістів будуть штрафувати за мийку машин в зелених зонах та озерах. Також нагадаємо, що крадії змінили сферу своєї діяльності і стали промишляти крадіжками новеньких покришок.
 

comments powered by HyperComments