Епідемія свинячого грипу дісталася до Європи і загрожує Україні

Анастасія Маніна  |  Понеділок, 27 квітня 2009, 09:17
Спалах свинячого грипу в Мексиці, через який вже загинуло 81 людина, має «потенціал пандемії».
Епідемія свинячого грипу дісталася до Європи і загрожує Україні

Про це 26 квітня повідомляє агентство Reuters з посиланням на заяву глави Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВОЗ) Маргарет Чан.

«Спалах хвороби має потенціал пандемії, тому що вірус передається від людини до людини», – сказала М.Чан.

За її словами, поки нема ознак того, що вірус з Мексики розповсюджується в інших частинах світу. Сама хвороба ще погано досліджена і голові ВОЗу важко спрогнозувати, чи переросте спалах інфекції в пандемію, чи ні.

У зв'язку з загрозою пандемії оголошено третій рівень тривоги. Поки науковці і фахівці сушать голову над тим, як боротися з абсолютно новим штамом H1N1, число захворівших росте. Свинячий грип вже перекинувся на південні американські штати Каліфорнію і Техас. Декілька пацієнтів з підозрою на небезпечне захворювання є і в Нью-Йорку. Їх діагноз уточнюється, передають «Вести».

Проте ВОЗ, штаб-квартира якої знаходиться в Женеві, вже заявила про готовність протистояти вірусу, що розповсюджується.

Для боротьби з новим, раніше не відміченим ні у свиней, ні у людей штамом грипу ВОЗ вже заготовлює спеціальний препарат – «Таміфлю» (Tamiflu), говориться в повідомленні міжнародної організації. Ефективність препарату проти нового вірусу вже доведена: він здатний не тільки вилікувати грип, але і попередити його подальше розповсюдження.

Крім того, ВОЗ повідомила, що до Мексики прямують її співробітники, які допоможуть місцевим властям відстежувати розповсюдження хвороби і проводити необхідні лабораторні дослідження і діагностику.

Власті Мексики закрили школи і установи в заражених районах і почали масову вакцинацію. Поки медексперти знаходяться в кроці від того, щоб оголосити про пандемію. За останніми офіційними даними мексиканської влади, від вірусу свинячого грипу в країні загинула вже 81 людина.

Також, за уточненими даними, у Великобританії член екіпажа літака, що виконував рейс з Мехіко до Лондона, був госпіталізований з симптомами свинячого грипу.

Нагадаємо, рік тому в приватному господарстві в селі Кировське Чорноморського району Криму було знайдено вірус пташиного грипу.

ДОВІДКА

Пандемія – епідемія, що характеризується розповсюдженням інфекційного захворювання на території всієї країни, суміжних держав, а іноді і багатьох країн світу.
 

comments powered by HyperComments