Науковці отримали лист з Освенцима, датований 1944 роком

Анастасія Маніна  |  Вівторок, 28 квітня 2009, 13:27
Будівельники, які працювали поряд з музейним комплексом в Освенцимі, знайшли лист, залишений в'язнями табору 64 роки назад.
Науковці отримали лист з Освенцима, датований 1944 роком

Лист був знайдений в бетонній стіні будівлі школи, де в’язні табору проводили будівельні роботи, передає BBC.

Послання, написане олівцем і датоване 9 вересня 1944 року, містить імена, табірні номери і назви міст, де народилися сім молодих людей з Польщі і Франції. Достовірність листа підтверджена співробітниками музею колишнього концтабору.

Записку залишили шестеро поляків і один француз, яким в ту пору було від 18 до 20 років, повідомив офіційний представник музею. За його даними, двоє з цих людей пережили концтабір. Про їх подальшу долю, проте, нічого не повідомляється.

Нагадаємо, рік тому американська правозахисна організація Центр Симона Візенталя (SWC) склала список з десяти найбільш розшукуваних нацисистких злочинців. Пошук нацистів здійснюється в рамках операції «Останній шанс», розпочатою активістами SWC в 2002 році.

ДОВІДКА

Концтабір Аушвіц-Біркенау в польському Освенцимі був найбільшим з нацистських «фабрик смерті». З приблизно 7.5 млн осіб, загиблих в гітлерівських концтаборах, на Освенцим припадає частка в 4 млн. Точне число загиблих, проте, невідоме: перед наступом радянських військ була знищена вся документація табору.

У Освенцимі вперше почали вбивати людей за допомогою газу Циклон-Б. Під час Нюрнберзького процесу перший комендант концтабору Рудольф Гесс визнав, що в газових камерах Освенцима загинули 2.5 млн осіб. Кінець винищуванню людей в таборі поклала Радянська армія, яка звільнила уцілілих в'язнів 27 січня 1945 року.
 

comments powered by HyperComments