За спаплюженого Штірліца вимагають мільярд

Олекса Шкатов  |  Вівторок, 5 травня 2009, 14:38
«Комуністи Петербургу» вимагають з телевізійників 1 000 000 000 рублів за розфарбованого Штірліца
За спаплюженого Штірліца вимагають мільярд

Скривджені «Комуністи Петербургу і Ленінградської області» (КПЛО) подали до Мосміськсуду позов проти ВДТРК і гендиректора телеканалу «Росія» Олександра Любімова. Вони вимагають суму з дев’ятьма нулями як компенсацію за моральну шкоду, завдану показом кольорової версії телефільму «Сімнадцять миттєвостей весни», повідомляє «Інтерфакс».

На думку «Комуністів Петербургу», регулярно виступаючих з екстравагантними заявами в області культури, кольорова версія серіалу про радянського розвідника «вже не має високохудожніх характеристик оригіналу». «Живий фільм перетворили на подібність до «Унесених вітром». У Штірліца жовте обличчя. Сталін гномоподібний тепер», – пояснює один з активістів.

«Ображено наші відчуття патріотизму, любові до Батьківщини, громадська мораль, уявлення про дотримання авторського права, недоторканності витворів мистецтва, що, зокрема, негативно впливає на психіку неповнолітніх членів наших сімей, компрометує Росію перед світовою спільнотою», – підкреслюється в заяві КПЛО.

Позивачі також вимагають зобов'язати відповідача забезпечити телеглядачам, що оплачують прийом телевізійного сигналу ВДТРК, доступ до оригінального телевізійного фільму «Сімнадцять миттєвостей весни».

Представники ВДТРК «Росія» і Олександр Любімов поки не коментують позов «Комуністів Петербургу».

Вихід фільму, який за радянських часів збирав у екранів десятки мільйонів глядачів, в кольоровому варіанті викликав широку дискусію в суспільстві. Новий формат отримав як прихильників, так і активних супротивників. Зрозуміло, суперечку не могли не відмітити «Комуністи Петербургу»: вони практично ніколи не залишають без уваги помітні події в світі масової культури.

ДОВІДКА

Організація «Комуністи Петербургу і Ленінградської області» була створена 12 квітня 2003 року. Вона не має відношення до Комуністичної партії РФ, чим навіть пишається. «Ми такі ж комуністи, як і КПРФ, тільки кращі: сучасніші, молодші, веселіші, креативніші», – стверджується на сайті КПЛО. В рядах організації, за їх власними даними, знаходяться більше 500 чоловік.

У вересні 2008 року члени КПЛО закликали заборонити комедію «Гітлер капут!», яка висміювала роботу радянських розвідників в нацистському тилу. У жовтні засудили українську модель і акторку Ольгу Куриленко за «зраду» – вона знялася в ролі коханки Джеймса Бонда, що «вбив сотні радянських людей і громадян країн соцтабору».

Після виходу першої частини картини «Залюднений острів» «Комуністи Петербургу» соромили режисера за недостатню увагу до класової боротьби і «спотворення боротьби інтернаціоналістів майбутнього». Заяви у зв'язку з виходом другої частини фільму комуністи не зробили, тому незрозуміло, чи виправив режисер Федір Бондарчук колишні ідеологічні промахи.

Не дивлячись на нарочиту абсурдність, «креативные» заклики КПЛО кожного разу привертають увагу преси і громадськості, про них періодично повідомляють поважані зарубіжні видання. Реальних плодів жодна з резонансних ініціатив «Комуністів Петербургу» так і не принесла.
 

comments powered by HyperComments