22 липня – найдовше затемнення! Місяць надовго повністю закриє Сонце

Ганна Глебова  |  Понеділок, 20 липня 2009, 13:29
Майбутнє повне сонячне затемнення буде найтривалішим за два століття і продовжиться до 6 хв. 44 сек.

Але це в океані. На суші краще за все спостерігати затемнення в Шанхаї – там сонце буде закрито Місяцем 5 хв. 55 сек. Не дарма туди стікаються туристи з усього світу.

Трохи гірше видно буде в Індії, Непалі, Бутані і Японії. Отже з росіян видовищем повною мірою зможуть помилуватися лише туристи. А пік «кінця» світу взагалі пройде над Тихим океаном, його побачать лише екіпажі судів.

Хоч і не так видовищно, але все-таки затемнення торкнеться Росії і України. Найбільш помітним воно буде на Далекому Сході і продовжиться 30-40 секунд. Найдовше сонце не побачать у Владивостоку – майже хвилину. А найкоротшим – від однієї до десяти секунд – воно стане для спостерігачів в Челябінську, Якутську, Омську і Махачкалі.

Нагадаємо, що ніяких збоїв в роботі електроніки, механізмів, так само як і порушень в системах зв'язку, під час сонячного затемнення не буває. Весь ефект – суто візуальний і психологічний.

Разом з тим, один з індійських туроператорів пропонує туристам унікальну можливість – побачити це рідкісне явище з борту спеціально орендованого Boeing-737 під час двогодинної подорожі з Делі до Гая (Gaya) в штаті Біхар (Bihar). Квиток на цей чартерний рейс коштує 79 000 рупій (близько $1 618), повідомляє сайт «Незабаром»

Люди на борту літака зможуть побачити в десятки разів більше, ніж глядачі на землі, пише ZeeNews. Річ у тому, що насправді тривалість затьмарення складає лише 7.5 хвилин – саме це буде доступно глядачам з землі. Літак же слідуватиме за тінню місяця, і таким чином час, протягом якого вони зможуть спостерігати затемнення, збільшиться до 74 хвилин.
 

comments powered by HyperComments