Вакцину «Пентаксим», після щеплення якої померли діти, продовжують використовувати

Микола Кузнецов  |  Четвер, 27 серпня 2009, 10:43
Правоохоронці поки що не готові дати висновок про причини смерті трьох дітей в Донецькій і Запорізькій областях після щеплення вакциною від коклюшу, дифтериту і правця.
Слоган «Я уколів не боюся» втратив актуальність?

Власне розслідування взялися провести і виробники французької вакцини «Пентаксим», яку використовували у всіх трьох випадках. Але навряд чи варто чекати, що вони пов'яжуть препарат з дитячою смертністю – українське Мінохоронздоров'я заявило, що вакцина ні до чого.

Медики запевняють: вакцину зберігали в належних умовах.

За пару тижнів будуть готові результати вірусологічної експертизи, а за місяць – дослідження тканин загиблих дітей, розповів виданню начальниця епідвідділу Донецької обласної СЕС Ольга Демкович.

Поки ж серії вакцин «Пентаксим», які вводилися загиблим дітям, за її словами, знаходяться на карантині. Рештою серій цього препарату продовжують щепляти.

Нагадаємо, в середині серпня померли дві дитини, яким незадовго до того робили щеплення «Пентаксимом».
 



Тим часом Мінохоронздоров'я хоче дозволити добровільну вакцинацію проти кору і краснухи. «Розмовлятимемо з Генпрокуратурою щодо зняття заборони на використання вакцини проти краснухи і кору, і хто захоче, зможе зробити щеплення», – заявив голова Міністерства охорони здоров'я Василь Князевич.

Міністр продовжує наполягати, що вакцинація не має жодного відношення до загибелі школяра Краматорська у травні 2008 року. Нагадаємо, за день до трагічної смерті 17-річний Антон Тищенко був щеплений індійською вакциною від кору та краснухи. Через поганого самопочуття після щеплень були госпіталізовані ще 92 людини. Генпрокуратура заборонила підозрілу вакцину.

Генеральна прокуратура закінчила роботу з обробки матеріалів тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з вакцинації проти кору і краснухи в Україні. Про це повідомив керівник Тимчасової слідчої комісії (ТСК), народний депутат Віктор Корж, 7 квітня. За його словами, колишньому заступнику міністра охорони здоров'я Миколі Проданчуку, що санкціонував проведення даної вакцинації Генпрокуратура вже пред’явила звинувачення.

 

comments powered by HyperComments