Терміново! Коштовності останніх Романових виявлені в тайниках шведського МЗС

Ольга Вороніна  |  Понеділок, 31 серпня 2009, 11:25
Під час переїзду архіву шведського МЗС були знайдені ювелірні вироби Романових, які царська сім'я передала на зберігання шведському посольству ще в 1918 році.
Коштовності Романових 90 років пролежали в тайниках Швеції.

Вартість знахідки оцінюється в 20 мільйонів крон (близько двох мільйонів євро). Багато що з виявлених предметів належало царській сім'ї Романових і було передано в розпорядження шведського посольства в Санкт-Петербурзі під час революції 1917 року.

Серед ювелірних виробів близько 60 різних портсигарів і запонок з золота, срібла і цінних каменів, виконаних Фаберже і шведськими майстрами з сім'ї Булін, які були ювелірами у п'яти російських царів і трьох шведських королів.

«Ми виявили велику кількість цінностей, які були доставлені в, як вона тоді називалося, шведську місію в Петрограді в листопаді 1918 року повіреним великої княгині Марії Павлівни (старшою)», – розповів представник МЗС Швеції Крістер Вальбек, що дослідив походження знахідки.

Шведське радіо пояснює, що Марія Павлівна пішла з життя у вигнанні у Франції в 1920 році, не встигнувши повідомити членів своєї сім'ї про переправлені до Швеції коштовності.

Прикраси, що пролежали на архівних полицях МЗС близько 90 років, насправді не були забуті. Проте вони так і залишалися в сховищах МЗС через побоювання, що знахідка може пошкодити тодішнім взаємовідношенням з Радянським Союзом.

Коштовності зараз передані членам сім'ї Романових. Деякі з прикрас пізніше восени будуть виставлені і продані на аукціоні Sotheby`s в Лондоні.

До речі, згідно опиту інституту імені Горшеніна, кожен десятий харків’янин хотів би реставрації монархії.

 

comments powered by HyperComments