Премію за ліфчик-протигаз отримала українка. Визначені Шнобелівські лауреати

Ніна Новікова  |  П'ятниця, 2 жовтня 2009, 12:20
У Гарвардському університеті 1 жовтня, пройшла 19 церемонія вручення Антинобелівських або Шнобелівських премій за найсумнівніші і безглузді наукові відкриття і досягнення.
Шнобелівська премія знайшла своїх антигероїв.

В області охорони здоров'я премію отримала українка Олена Боднар, що живе в США. Вона розробила бюстгальтер, який в лічені секунди перетворюється на протигаз – захисну маску для дихання, повідомляє Бі-бі-сі. Примітним в цьому відкритті є той факт, що з одного бюстгальтера виходить цілих два протигази – один для самої володарки, інший – для перехожого, друга або ще когось. При цьому за словами самої Боднар, на думку про створення такого бюстгальтера її навела аварія на Чорнобильській АЕС.

Шнобелівську Премію світу цього року отримала група швейцарських дослідників, які намагалися визначити, якою пивною пляшкою краще отримати по голові – порожньою або повною. «Порожні пляшки міцніше повних, – заявили дослідники. – Разом з тим, і порожні і повні пляшки теоретично здатні пошкодити череп людини».

Приз в області математики дістався керівнику національного банку Зімбабве Гідеону Гоно, який випустив банкноты номіналом від одного цента до 100 трильйонів доларів. Таким чином шнобелівский комітет відзначив його за те, що він «дав людям простий спосіб щодня вправлятися з широким спектром цифр».

Британські науковці отримали приз в області ветеринарної медицини. Кетрін Дуглас і Пітер Роулінсон з університету Ньюкасла удостоїлися нагороди за дослідження, в ході якого було встановлено, що корови з кличками дають більше молока, ніж їх безіменні родичі.

Приз в області економіки присуджений керівникам і аудиторам чотирьох ісландських банків: Kaupting bank, Landsbanki, Glitnir bank і Центробанку Ісландії. Вони отримали його за те, що «продемонстрували, як маленькі банки можуть дуже швидко перетворюватися на величезні банки і навпаки, а також за демонстрацію того, що подібні речі можуть відбуватися зі всією національною економікою».

Премію в області літератури отримали ірландські поліцейські, що виписали більше 50 повідомлень про порушення правил дорожнього руху міфічним «водіям-лихачам» з польськими правами на водіння автомобіля, яких вони приймали за одушевлених осіб на ім'я Права Язди (Prawo Jazdy), що в перекладі з польського означає «водійське посвідчення».

В області біології нагороду отримала група японських дослідників, які встановили, що об'єми харчових відходів можна скоротити на 90%, завдяки бактерії, витягнутої з экскрементов панди.

Шнобелівську премію з медицин заробив американський лікар Дональд Унгер, який щодня протягом 60 років хрустів суглобами пальців своєї лівої руки (але ніколи – правою), щоб перевірити, чи приводить це до артриту. «І ось через 60 років я подивився на свої пальці і не знайшов анінайменших ознак артриту, – розповів 83-річний Унгер газеті Guardian. – Тоді я підняв очі на небо і сказав: матуся, як же ти помилялася!».

Група американських учених, які встановили, з якої причини вагітні жінки вмудряються утримувати рівновагу, були удостоєні премії з фізики. А мексиканські дослідники, що отримали алмази з текіли, отримали премію з хімії.

Шнобелівська премія вручається по аналогії з Нобелівською премією, тобто в основних галузях знань – хімії, фізиці, біології, математиці, медицині, літературі, економіці.

За традицією десять Шнобелівських премій вручаються на початку жовтня, тобто, в той час, коли називаються лауреати справжньої Нобелівської премії.

Через декілька днів після церемонії проходять неофіційні шнобелівські лекції, на яких лауреати можуть пояснити свої дослідження і їх значення. Публікація, – обов'язкова умова для номінації на премію за «даремні» відкриття.

Премія установлена в 1991 році Марком Абрахамсом і гумористичним журналом «Аннали неймовірних досліджень».
 

comments powered by HyperComments