ШОК! Нова валюта замінить долар США вже до кінця 2009 року (ФОТО)

Четвер, 8 жовтня 2009, 14:04
Ввести «амеро» замість долара уряд США може вже до кінця 2009 року, вважають журналісти.
амеро, долар, доллар, нова валюта США

«Стара качка» або неймовірна правда?

Раніше в світових ЗМІ з'являлася інформація, що власті США з метою кардинального оздоровлення своєї фінансово-кредитної системи і для того, щоб перешкодити її руйнуванню, мають намір створити так званий Северо-Амеріканській Союз із загальною валютою «амеро».

За оцінками «ФінЗах», введення нової валюти «амеро» обговорюється вже більше п'яти років. Першим «тему підняв» журналіст з Нью-Джерсі Гарольд Тернер. «Масла у вогонь» на початку поточного року «підлив» в ефірі телешоу Ларрі Кинга екс-президент Мексики Вінсенті Фокс, коли зробив сенсаційну заяву про те, що США розробляють план створення нової регіональної валюти.

Згідно концепції, «амеро» буде офіційно введене спочатку в країнах Північної Америки (США, Канада, Мексика). У разі вдалого впровадження зону ходіння нової валюти можуть розширити на Південну Америку. Даний проект є кроком по розширенню економічної взаємодії між Північною і Південною Америкою, відзначив екс-президент.
Інформація про заміну долара виглядала б фантастичною або її можна було б вважати невдалим жартом, коли б не декілька фактів, що підтверджують можливість введення нової валюти. Так, 18 лютого 2009 року на питання американського журналіста Оруелла Віктороффа одному з директорів банку «Уелз Фарго», коли чекати обмін на нову валюту, вона спокійно відповіла: «З 1 січня 2010-го».

Крім того, експерти радять задуматися і про макропоказники фінансової системи і взагалі економіки США. Так, згідно з офіційними даними, на сьогоднішній день федеральний борг держави перевищує $9 трлн, а сума, необхідна на його обслуговування і погашення, складає $54 трлн. Таким чином, друкарський грошовий верстат Федерального Резерву США працює на повну потужність. За три місяці з початку року емісія долара збільшилася в 4 рази. Відповідно впала і ціна самого долара. Проте, навіть така рекордна швидкість ледве встигає за швидко зростаючими відсотками боргу, і долар може «недотягнути» до кінця 2009 року.

Слід пам'ятати про те, що ця валюта нічим не забезпечена – ні золотом, ні якими-небудь активами, тобто цінність самого долара – це все лише вартість паперу і робіт на його виробництво. Про це відкрито говорять і в уряді США.

До того ж, не зовсім зрозуміла логіка американських властей по захисту своїй національної валюти. Якщо відсторонитися від всіх «виплеснутих в пресу фактів» і припустити, що вся інформація про нову валюту – неправда, то де ж «захисна реакція» США на введення в оману американської і світової громадськості? Складається враження, що власті США навмисно «привчають» мир до нового слова і нової валюти - «амеро».



Так виглядає «амеро» - нова національна валюта США (дані журналіста Гарольда Тернера)

Дії Штатів навіть не дуже вплинули на журналіста, що опублікував першим інформацію про «амеро». Так, Гарольд Тернер пише: «У жовтні 2008 р. я отримав інформацію, що американський уряд відправив 800 млрд «амеро» в Китайський банк розвитку. Я написав про це історію і отримав справжню монету «амеро» з тієї партії! Я помістив відео про монету на YouTube, показуючи монету і пояснюючи, що це спланована акція, що бере свій початок на найвищих рівнях нашого уряду з метою навмисного витягання з обороту долара як валюти. Більш ніж 600 тис. чоловік у всьому світі подивилися це відео. Два дні тому YouTube/Google сповістив мене, що моє відео було видалене, і мій рахунок назавжди закритий на вимогу Міністерства фінансів Сполучених Штатів. Міністерство фінансів заявило YouTube/Google, що моє відео «дестабілізувало долар США, і було, таким чином, загрозою для національної безпеки».

Погодьтеся, що «легкий осуд» від Мінфіну США і видалення аккаунта журналіста на YouTube не можна вважати достатніми і ефективними захисними діями уряду відносно національної валюти.

«Персидська змова»

Вчора мир потрясла ще одна інформація на дану тему. Як повідомляє Ассошиейтед Прес, на торгах у вівторок вдень курс долара до ієни впав до рекорд низької відмітки в 87,11 ієни, а курс євро до долара перевищив, у свою чергу, дворічний максимум в 1,4842 долара. Причиною масового бажання гравців позбавитися американської валюти стала опублікована в Independent у вівторок стаття про вірогідну відмову низки країн від долара США як міжнародного платіжного засобу при покупці і продажі нафті.

За даними газети, в таємних переговорах, що проходили на рівні міністрів фінансів і глав Центробанков, обговорювалася можливість введення нової валютної корзини для оплати енергоносіїв, яка складатиметься із золота, ієни, юаня, євро і нової об'єднаної валюти держав - членів Ради співпраці країн Затоки.

У своїй статті Independent посилається на банківські джерела в Гонконзі і Персидській затоці. У свою чергу, за даними газети, представники країн, що беруть участь в «таємній змові», відмовилися коментувати інформацію або ж повідомили, що нічого не знають про ці переговори. Так, віце-прем'єр, міністр фінансів РФ Олексій Кудрін, який брав участь в заходах річної сесії МВФ і Усесвітнього банку в Стамбулі, відмовився коментувати це питання.

У свою чергу заступник Кудріна Дмитро Панкин повідомив журналістам, що по лінії Мінфіну таких переговорів не велося. «Зі сторони Мінфіну ми цю тему не обговорювали», - сказав замміністра. «На нашому рівні - ні. Ми навіть і не мріємо про це», - заявив, зокрема, міністр нафтової промисловості Кувейту шейх Ахмед аль-абдулла аль-сабах (Ahmed Al Abdullah Al Sabah).

Також колишній спеціальний посланник Китаю на Близькому Сході Сунь Бігань (Sun Bigan) попередив газету про те, що існує серйозний ризик поглиблення суперечностей між Китаєм і США за вплив на близькосхідну енергоресурсну базу.

Чого чекати і що робити?

Якщо всі «розкопки» журналістів виявляться правдою, то ради власного порятунку Америка, дійсно, може піти на черговий неадекватний крок – замінити долар на «амеро». Існує також альтернативна точка зору провідних економістів США, які упевнені, що при певних обставинах долар все-таки виживе.

Так, економіст Михайло Хазін (Росія) і Девід Уолкер, колишній головний фінансовий контролер США, зійшлися в думці, що при дослідженні «додаткових фінансових ресурсів» долар виживе. Під цим терміном можна розуміти багато що: і військові конфлікти, які точно розв'яжуть американці, щоб США отримало доступ, скажімо, до нафтових свердловин (тут якраз доречно пригадати про «військові тертя» з Іраном), і фінансові світові війни, і розпродаж активів держави тощо.

Крім того, економісти вважають, що економіка більше половини країн залежить від долара. Банкрутство світового економічного лідера, ВВП якого складає 64% світової економіки, завдасть найнищівнішого удару по економічній стабільності планети за всю історію існування сучасної цивілізації. Перебудова під «новий формат», особливо під час кризи, украй негативно позначиться на економіці всіх доларозалежних держав, тому пул цих країн буде всіма силами прагнути зберегти світову валюту.

Особливо наполегливо, вважають економісти, на цьому наполягатиме Китай – країна, чиї вкладення у валютні резерви (зокрема, в долар США) є найбільшими в світі. Проте тут варто пригадати невипадкове зауваження Гарольда Тернера про переклад 800 млрд «амеро» в Китайський банк розвитку.

Виходить, якщо домовленості з «основними інвесторами США» вже досягнуті, тоді теорія економістів може не підтвердитися, і вічнозелену валюту дійсно чекає «ліквідація»? Тоді слідує питання: як це відіб'ється на світовій економіці і, зокрема, чого чекати Україні? По-перше, варто чекати знецінення долара до рівня вартості паперу. А далі всіх наслідків, яких з собою несе такий процес: знецінення банківських внесків, дефіцит продуктів і палива (поки буде налагоджена нова система розрахунків за них з імпортерами) тощо.

У той же час бігти стрімголов і міняти долар на стійкішу валюту – наприклад, євро - не варто. Як відзначив в коментарі «ФінЗах» заступник міністра фінансів Олександр Савченко, одним з чинників, що формують курс гривни до долара, сьогодні є «соціальна психологія». Так, при будь-якій нестабільності українці прагнуть забрати свої заощадження з банків – така у наших людей система захисту своїх заощаджень, що склалася впродовж останніх 20 років через те, що народ постійно одурювала держава і інші МММ. Зайвий ажіотаж, як відзначає експерт, здатний дестабілізувати курсову ситуацію, а це загрожує вже тими проблемами, які спостерігалися в Україні в першій половині поточного року, – «курсовими гойдалками» і, як наслідок, зростанням цін на все.

Для збереження заощаджень економісти радять переказувати кошти в інші валюти, але поступово, або взагалі вкладати в золото, яке під час кризи тільки дорожчало. Як колись відзначив Олег Шейко, управляючий директор лондонської компанії Metals Solutions Limited (входить до умовної групи «Пріват») і колишній топ-менеджер однієї з найбільших російських інвестгрупп «Трійка Діалог»: «Не варто вкладати в нерухомість, українські акції, облігації, гривні. А ось інвестиції в золото і діаманти напевно зігріють душі наших дружин та подруг, що в умовах кризи важливо!»

Нагадаємо, 2 квітня на саміті «Великої двадцятки» президент РФ Дмитро Медведев не підтримав ідею створення світової валюти в поточній ситуації.


 

comments powered by HyperComments