Харків прославився у Франції завдяки Кустуріце

Вівторок, 13 жовтня 2009, 15:26
На кіноекрани вийшов фільм «Справа Фаруелла» — історія знаменитого російського шпигуна, якого зіграв Кустуріца. Зйомки фільму проходили у тому числі і в Харкові.
Справа Фаруелла

Прототип героя Кустуріци на початку 80-х років минулого століття під кодовим ім'ям Фаруелл передавав французькій розвідці інформацію про співробітників КДБ, що працювали під виглядом дипломатів по всьому світу і що займалися на Заході збором науково-технічної інформації.

Вєтров-Кустуріца фігурує у фільмі під зміненим ім'ям – Грігорьев.

Як пише французька преса, режисер фільму Крістіан Каріон прагнув уникнути голлівудських штампів, коли американці імітують росіян і так далі. На його думку, кожен актор з своїм «ментальним» багажем повинен бути на своєму місці. І тут він, здається, не помилився: картина викликала справжній фурор.
 

У зйомках фільму взяли участь француз Гийом Кане («Просто разом», «Відок»), американець Уїллем Дефо («Взвод», «Антихрист»), німецько-румунська актриса Александра-Марія Лара («Доктор Жіваго», «Читець»), українець Олексій Горбунов («Статський радник», «12»), росіянин Євгеній Харланов («Парниковий ефект») і ще одна наша співвітчизниця – Діна Корзун («Країна глухих», «Кука»). І це, що називається, другорядні ролі. Очолить же список популярна в Росії литовська актриса Інгеборга Дапкунайте.

Сценарій до фільму Каріон написав в співавторстві з Еріком Рейно на основі книги російського письменника і документаліста Сергія Костіна «Здраствуй і прощай». Як розповів режисер в інтерв'ю виданню Cineuropa, йому не дозволили знімати в Москві, тому зйомки проходили у Фінляндії і в Україні.

Фільм презентували на Паризькому фестивалі кіно в липні цього року. Місцева преса писала, що на фестивальну прем'єру фільму в Парижі зібралася практично вся знімальна група. І приїхали вони навіть не на презентацію, а на публічну дискусію про шпигунство в сучасній історії. Проглядання фільму на 7-му Паризькому фестивалі кіно проходило поза конкурсом і в рамках програми «Допрем'єрні покази».


 

comments powered by HyperComments