ШОК! До України прийшов мор. Вже 20 жертв (ХРОНІКА ПОДІЙ)

Середа, 28 жовтня 2009, 17:21
Західні області України накрила епідемія невідомого вірусу. Кількість хворих налічується десятками тисяч. Більше всього постраждала Тернопільська область.
плакат про грип

Епідемія грипу, що накрила Тернопільську область неділю тому, скосила майже 10 тисяч її жителів. Більш того – невідомий вірус (грип або не грип, поки неясно) вже убив семеро чоловік. Двоє жителів облцентра і п'ять селян (серед них жінка, що недавно народила) померли від пневмонії, викликаної простудною інфекцією. Ще четверо у важкому стані в лікарнях Тернополя, повідомляє MIGnews.com.ua.

Як розповів начальник міськуправління охорони здоров'я Василь Бліхар, всі жертви інфекції – молоді люди, які до цього не мали проблем із здоров'ям. Нібито вони пізно, на 6-7 день, зверталися по допомогу.

Як розповіла мешканка Тернополя Олександра Меліш, в місті з'явилося дуже багато людей в марлевих пов'язках, вони не знімають їх і на роботі. Жителі Тернополя скуповують часник, лук і горілку для профілактики. У аптеках черги за пігулками і краплями від простуди, в дефіциті найпопулярніші препарати. «У нас всі продавці і прості жителі ходять в пов'язках, – розповідає пенсіонерка Людмила Романовна. – Говорять, що насправді вже померло 16 чоловік».

Місцеві бояться, що їх косить «свинячий грип». Медики заспокоюють: лабораторні дослідження на місцевому рівні не підтверджують, що це той самий вірус. «Підтвердити тип грипу зможемо через півтора тижні, коли прийдуть результати досліджень з Лондона», – говорить Богдан Ониськив, начальник управління охорони здоров'я обладміністрації.

Однією з причин масового захворювання називають різке похолодання, коли неділю тому Галичину завалило снігом і підморожувало. За іншою версією, у всьому винні заробітчане, які привезли вірус з-за кордону.

У Тернопільській області оголосили карантин, закрили школи. Це означає, що в понеділок діти, у яких зараз канікули, не повернуться за парти. Говорять, зараза підбирається до інших областей Західної України.

Медики не виключають, що смерть жителів наступила саме унаслідок захворювання грипом. Проте остаточно цю інформацію може підтвердити тільки вірусологічна експертиза, яку проведуть в Києві протягом 7-14 днів.

«Говорити про причини смерті рано, – упевнений Олександр Гріневіч, директор Українського центру грипу. – До цих пір немає жодного висновку вірусологічної експертизи про те, що причина смерті – грип».

Але голова комітету Верховної Ради з питань охорони здоров'я Тетяна Бахтєєва говорить, що українська експертиза – не гарантія: «Наші лабораторії мають слабку базу для таких досліджень і не факт, що їх дані будуть правильними».

Фахівці стверджують, що чиновники Мінохоронздоров'я можуть просто замовчувати ситуацію, щоб не сіяти паніку. Не «можна виключати варіант того, що люди могли померти не просто від грипу, а від «свинячого», – запевняє професор імунології Федір Лапій. За його словами, 7 смертей на область за тиждень – це дуже багато: «Раніше такої високої смертності навіть під час спалахів не було».

У Дрогобичі (Львівська обл) за останній тиждень від ускладнень грипу померли 4 людини.

Начальник відділу охорони здоров'я Дрогобицького міськвиконкому Андрій Шевкеніч заявив, що причиною, в першу чергу, стало невчасне звертання до лікаря, пізня госпіталізація і самолікування.

«Тільки за останню добу швидка допомога отримала більше 50 викликів, пов'язаних з симптомами грипу. Внаслідок цього 11 чоловік госпіталізовано», – цитує слова Шевкеніча ZAXID.NET.

За його словами, для боротьби з вірусом заснований штаб під керівництвом першого заступника міської голови Дрогобича, головою штабу призначений начальник відділу охорони здоров'я Дрогобицької міськради.

Крім того, на боротьбу з грипом виділено 100 тис. грн і вже почався розподіл цих засобів по установах. У школах і дитсадках введений карантин. У міській лікарні перепрофілювали один з відділів під терапевтичний, в дитячих лікарнях Дрогобича і Стебника додатково виділено 40 ліжок.

219 шкіл в 11 районах Львівської області закрито на карантин у зв'язку з перевищенням епідеміологічного порогу захворюваності грипом і гострими респіраторними захворюваннями.

Як повідомили в прес-центрі ГУ МНС України в Львівській області, більше всього – 58 шкіл – закрито на карантин в Бродовськомe районі, 48 шкіл – в Бусськомe районі, 40 шкіл – в Золочевськомe районі. У Каменці-Бугськом районі, окрім 21 школи, також закрито на карантин два дитсадки, передає «УНІАН».

Епідеміологічний поріг захворюваності грипом і ОРЗ значно перевищений в семи районах і двох містах області. У Львові показник захворюваності складає 142,4 при епідпороге 88,6.

«На мою думку, те, що відбувається зараз, – це пік, сподіватися на спад захворюваності можна буде через тиждень», – відзначив Шевкеніч.

У Міністерстві охорона здоров'я повідомила, що для вивчення причин зростання захворюваності грипом і гострими респіраторними вірусними інфекціями в Тернопільській області створена комісія, до складу якої увійшли фахівці міністерства і вчені Академії медичних наук. Займається роботою комісії перший замміністра охорони здоров'я, головний санітарний лікар Олександр Біловол.

Мінохоронздоров'я доручило комісії розробити заходи по профілактиці вірусних захворювань в області і надати міністерству звіт про виконану працю до листопада.

Згідно повідомленню управління по зв'язках із ЗМІ секретаріату Кабінету Міністрів, напередодні перший віце-прем'єр-міністр Олександр Турчинов доручив міністрові охорони здоров'я Василю Князевічу, президентові Академії медичних наук Олександру Возіанову і голові Тернопільської обласної державної адміністрації Юрієві Чижмарю створити цю комісію зокрема для з'ясування причини смерті 7 чоловік в Тернопільській області.

Міністерство оборони проводить профілактику захворювань грипом і гострими респіраторними вірусними інфекціями у військових частинах Тернопільської області.

Зокрема, на обласному збірному пункті Тернопільського обласного військового комісаріату, де в рамках закличної кампанії «Осінь-2009» в ряди Озброєних Сил і інших військових формувань України продовжується відправка призовників, введений строгий пропускний режим. Нікого стороннього, окрім призовників, на обласний збірний пункт не пропускають, мовиться в повідомленні прес-служби Міноборони.

За словами начальника медичного відділення обласного збірного пункту лейтенанта Максима Швеца, зі всім особовим складом військкомату була проведена санітарно-просвітницька робота з питань профілактики ГРВЗ.

Військовослужбовці, які контактуватимуть з призовниками, використовуватимуть індивідуальні засоби захисту. Профілактичні маски рекомендується надягати і призовникам, з якими також буде проведена роз'яснювальна робота.

Крім того, додатково в раціон харчування призовників будуть включений лук і часник в сирому вигляді. В день відправки у призовників зміряють тиск і температуру, їх оглянуть терапевт, дерматолог і старший офіцер відділу заклику.

Він завірив, що у війська будуть відправлені тільки здорові хлопці.

У Тернополі і Черткові Тернопільської області прийняті необхідні заходи по недопущенню переохолодження особового складу під час уранішньої зарядки, на стройових оглядах і інших побудовах, при обслуговуванні техніки, несенні караульної служби.

На весь період епідеміологічного підйому захворюваності ОРВІ заборонено проведення зборів і інших масових заходів, до яких притягуються всі підрозділи одночасно. Строго контролюється дотримання особовим складом встановленої форми одягу, особливо під час несення караульної служби.

Також три рази на день в житлових і службових приміщеннях проводиться вологе прибирання із застосуванням дезинфікуючих засобів і провітрювання приміщень. Активно виявляються особи з скаргами на здоров'ї, яких негайно відправляють на обстеження в медичний пункт.

Також у військових частинах тимчасово обмежені звільнення особового складу з пунктів постійної дислокації і заборонена побудова особового складу із залученням військовослужбовців з різних підрозділів.

За станом на 28 жовтня заходи щодо боротьби з вірусом розвиваються таким чином.

14:17 Голова Тернопільської обласної державної адміністрації Юрій Чижмарь підписав 28 жовтня розпорядження про виділення з резервного фонду обласного бюджету 50 тис. гривень на покупку засобів для діагностики грипу і гострих респіраторний вірусних інфекцій.

Таке розпорядження прийняте відповідно до рекомендацій обласній комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій, у зв'язку з перевищенням рівня захворюваності грипом і ОРВІ, а також з метою запобігання виникненню надзвичайної ситуації в області.

Створена Міністерством охорони здоров'я комісія з вивчення причин зростання захворюваності грипом і ОРВІ в Тернопільській області 28 жовтня прибула в Тернопільську область.

Мінохоронздоров'я повідомляє, що в лікувально-профілактичні заклади області звертаються хворі, зокрема з важкими формами пневмонії. Із-за пізніх звернень громадян по медичну допомогу, ускладнені діагностика хвороби і цілеспрямоване лікування, як наслідок – є летальні випадки, ймовірно викликані респіраторною вірусною інфекцією.

Захворюваннями уражено в основному населення Тернополя і південних районів області, зокрема Чертковського, Теребовлянського, Гусятінського, Борщевського.

Хворі, які померли, не відвідували країни, неблагополучні по захворюваності грипом А (H1N1) «Каліфорнія» і проживали в різних частинах області.

14:20 Не дивлячись на те, що в Західній Україні бушує поки що не відомий (тільки припущення) вірус, від якого вмирають люди, у міністра охорони здоров'я України Василя Князевіча все під контролем. Сьогодні на брифінгу в Кабінеті Міністрів України він повідомив, що у зв'язку з епідемією гострих респіраторних захворювань в Тернопільській області створений спеціальний штаб Мінохоронздоров'я, в питання контролюється на рівні міністерства. «Я дав доручення головному санітарному лікареві України узяти під контроль ситуацію в Тернопільській області. На рівні міністерства також створений штаб», – повідомив Василь Князевіч, відзначивши, що в Тернопільську область він направив головного санітарного лікаря України.

Глава Мінохоронздоров'я підтвердив, що в результаті епідемії грипу померло 9 чоловік (у Тернопільській області, – ред.), яким був поставлений діагноз «пневмонія». З таким же діагнозом в Тернопільській області зареєстровано і госпіталізовано 95 чоловік.

За даними Василя Князевіча, 25 хворих пневмонією зараз знаходяться у важкому стані (серед них є діти, але більшість – дорослі). Проведена експрес-діагностика і лабораторні дослідження всіх хворих. «Вірус H1N1 не підтвердився», – завірив міністр охорони здоров'я і закликав населення не панікувати і не створювати ажіотаж. «Все під контролем, – затверджує головний медик країни. – Такого ажіотажу можливо не варто створювати, оскільки ситуація під контролем. Головне – правильно діяти. Викличте лікаря, подзвоніть, хай він оцінить стан.Це обов'язковий момент! Головне – це своєчасно визначити і надати допомогу».

Нагадаємо, за інформацією головного державного санітарного лікаря м. Харкова, у разі підозри на захворювання грипом А/H1N1 громадяни можуть звертатися в епідемстанциі м. Харкова (телефони).

Нагадаємо також, що загальноукраїнський карантин може деякими силами використовуватися як засіб політичної боротьби.


 

comments powered by HyperComments