ТЕРМІНОВО! У Україні оголошена епідемія свинячого грипу

П'ятниця, 30 жовтня 2009, 11:37
В Україні почалася епідемія високопатогенного грипу A/H1N1. Про це в інтерв'ю УНІАН заявив міністр охорони здоров'я України Василь Князевич.
пігулки

За його словами, вчора в Тернополі, за участю провідних фахівців, відбулася нарада.

«По попередніх результатах, ми констатуємо, що Україна увійшла до світової пандемічної зони, і (у країні) починається епідемія Каліфорнійського грипу, або грипу A/H1N1», – відзначив В. Князевич.

В. Князевич відзначив, що з 21-ої проби, вивченої в інституті пульмонології і фтизіатрії ім. Яновського, підтвердилося 7 випадків захворювання грипом A (Н1N1). З 12 проб, вивчених СЕС, підтвердилися чотири випадки захворювання грипом A (Н1N1).

Він додав, що в країні буде створена надзвичайна протиепідемічна комісія, прийняті протиепідемічні, карантинні заходи. «Я докладатиму керівництву держави про ситуацію, яка вийшла за межі епідемічного порогу. Напевно розглядатимуться питання карантізациі або продовження канікул в школах і інститутах. Ми звертатимемося до населення з рекомендаціями обмежити відвідини суспільних зборів», – сказав В. Князевич.

Міністр призвав населення України не займатися самолікуванням, а звертатися до лікарів. «Люди вмирали тільки тому, що не зверталися своєчасно до лікарів. Хворі викликали лікаря на 5-7 день хвороби, коли вже допомогти людині не можна», – сказав В. Князевич.

На питання, чи знають українські лікарі, як саме лікувати Каліфорнійський грип, або грип A/H1N1, міністр завірив, що наші медики цілком компетентні в цих питаннях.

«Ми дуже активно зараз працюємо з лікарями. Мінохоронздоров'я затвердило протоколи лікування, що робити, як надавати допомогу», – сказав В.Князевич.

Сьогодні на позачерговому засіданні уряду і Ради національної безпеки розглядатиметься питання про введення карантину на всій території України. «Я не виключаю, що в Україні школи і дитсадки можуть бути переведені в режим карантину ... це питання буде розглянуто на Кабміні. Як і шляхи його рішення», – відзначив міністр.

Міністр також підкреслив, що Україна повною мірою забезпечена ліками проти вірусу A/H1N1, але при цьому ще раз нагадав, що головне – це вчасно звернеться до лікаря.

Нагадаємо, в Україні підтверджені випадки грипу А/H1N1.

Медики прогнозували спалах захворювання в листопаді. Проте про профілактичні заходи розповіли вже зараз.

За інформацією головного державного санітарного лікаря м. Харкова, у разі підозри на захворювання грипом А/H1N1 громадяни можуть звертатися в епідемстанциі м. Харкова (ТЕЛЕФОНИ).

Нагадаємо також, що загальноукраїнський карантин може деякими силами використовуватися як засіб політичної боротьби.

 

comments powered by HyperComments