Київські князі з Леніним та воїн УПА з космонавтами

Маруся Нецурайчук  |  Вівторок, 29 грудня 2009, 23:29
З 14 грудня по 30 січня у Харківському Літмузеї проходить виставка «Різдвяні історії». Передчуття дива доповнене заглибленням в історію української вітальної листівки від початку ХХ ст., старих сімейних фотографій харків’ян минулого століття, розповідями про особливості народного колядування та різдвяної народної вистави «Вертеп», традиції віншування.
літмузей, різдвяні історії, вертеп, упа, новий рік

Неймовірно, але це реально побачити у трьох залах - історію, відбиту на вітальних листівках. Ці три невеликі зали декоровані за класикою жанра: пухнастий сніжок-бавовна на стінах і деревцях-декораціях, іграшкові зайці під ялинкою, янголи під стелею, - все це дарує відчуття Різдва і Нового року, відчуття свята, незважаючи на сопливо-бруднючу погоду у місті.







Кожен зал – нова віха історії, яка задає відповідну тематику зовнішнього вигляду вітальної листівки. На листівках часів УПА обов’язково має бути зображений воїн УПА, також янгол, який вказує дорогу воїну, або київські князі, які дають напутство повстанцям.





Період «п’ятирічок» відбився на вітальних листівках червоними прапорами, зображеннями вождів та поздоровленнями-гаслами.

А хто ж з народженних у 60-ті роки не мріяв стати космонавтом? Доба великих досягнень у дослідженні Космосу вплинула і на зовнішній вигляд листівки – з неї майже зникли ялинки, сніг, гірлянди, натомість з’явилися ракети, Місяць і зірки.

Окремий зал відведено для листівок ручної роботи, які надіслані до Харкова з різних країн.










У приємній атмосфері виставки можна залишитися надовше і взяти участь у занятті з майстрами – навчитися співати колядки або виготовляти паперові маски, відчувши себе театральним художником.



Заняття проводяться для груп (від 5 осіб) за замовленнями у будь-який час.









comments powered by HyperComments