Свято Різдва: випити та закусити чи дотриматися традицій

Маруся Нецурайчук  |  Понеділок, 11 січня 2010, 14:31
У мистецькому центрі «Є» 9 січня пройшла творча зустріч «Коляда-SLAM». Опісля на глядачів чекав бонус від ГО «Спілка української молоді».
коляда різдво вертеп

Все, нарід, майже добігає кінця коматозно-святковий зимовий період. Всі ж наїлися олів’є на Новий рік? Традиція така, що тут казати.

Та наші харківці дотримуються не лише совково-новорічних традицій. Все-таки ми ще не забули, хто ми і звідкіля родом. Не забули давніх традицій стрічання Різдва Христового – другого за важливістю релігійного свята у православних та католиків. Люди здавна зберігали і шанували різдв'яні традиції. Але, як не прикро, у наш час з кожним поколінням справжнє значення цього свята вже мало хто знає, а про дотримання традицій годі й говорити. У сьогоденні Різдво, як і Новий рік, перетворилося на «Свято набитого пуза». Побачити вертеп чи почути автентичну колядку – дорівняється до зустрічі з динозавром.

Попри все це, завдяки людям, які все-таки свідомі і не забули значення Різдва, ми можемо зануритися у море позитиву і відчути той справжній дух цього свята.

Таку можливість «занурення» харків'янам надала ГО «Спілка української молоді» на чолі з братами Черемськими. У святкові дні жителі міста мають можливість побачити театралізоване дійство вертеп і долучитися до нього, почути, підспівати і навіть вивчити для себе колядки.

Починаючи з 6-го січня вертеп почав радувати харків'ян і навіть жителів області (17 січня «СУМ» покаже святкове дійство у Покотилівці).

Усі, хто не зміг побачити вертеп на вулицях міста або у храмах, мали нагоду відвідати Мистецький центр «Є», що на Сумській, 3. Саме тут зустрілося мистецтво і традиції. 9 січня МЦ «Є» влаштували спільне свято з ГО «Спілка української молоді».

Спочатку проходили незвичні «бої словами» – «Коляда-SLAM», – кожен бажаючий міг проспівати колядки і отримати за це подарунок від книгарні «Є». На завершення «боїв» всіх чекав бонус «Різдв'яний вертеп», згаданий вище.

Вечір подарував масу позитивних емоцій. Присутні з захопленням спостерігали за всім, що відбувалося на маленькій сцені, підспівували.

Що ж, необхідно захоплюватися і дякувати молоді, яка із задоволенням дарує нам ці шматочки свята. І одразу стає зрозумілим, що Різдво це все-таки не «Свято набитого пуза», бо піст все-таки йде, люди.

comments powered by HyperComments