Український історик зі світовим ім’ям

Жанна Титаренко   |  Четвер, 25 лютого 2010, 18:33
Сьогодні, 25 лютого, на 84-му році життя помер відомий український історик Ярослав Дашкевич. Він є автором понад тисячі наукових праць в області історії, філології, літератури, вільно володів англійською, французькою, німецькою, польською, армянською мовами.
Український історик зі світовим ім’ям

Ярослав Дашкевич народився 13 грудня 1926 року у Львові. Його батько Роман Дашкевич був громадсько-політичним діячем і генерал-лейтенантом армії УНР. Мати Олена Степанівна – хорунжею Українських січових стрільців і Української галицької армії.

У 1944 році Ярослав навчався у Львівському медичному інституті. У 1944 – 1949р.р. – у Львівському державному університеті ім. Івана Франка на філологічному факультеті за спеціальністю «Українська мова та література».

У 1950 році був заарештований і засуджений на 10 років ув’язнення за антисовєтську діяльність. Але вже в 1957 року Ярослав Дашкевич повернувся до Львову і працював там науковим співробітником. Через деякий час став одним із засновників визвольного руху і членом ради Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів «Тюрма на Люцинського»

Поховають історика на Личаківському кладовищі у Львові



 

comments powered by HyperComments