Сучасні дисиденти. Харківська правозахисна група (ч.3)

Андрій Бондарев   |  Понеділок, 15 березня 2010, 12:45
Незважаючи на те, що дисидентського руху немає, однак залишились прихильники дисидентства, які дотепер ведуть правозахисну діяльність. Як приклад можна привести Харківську правозахисну групу та Українську Гельсінську спілку з прав людини.
Сучасні дисиденти. Харківська правозахисна група (ч.3)

Дуже хотілось би звернути увагу на Харківську правозахисну групу, а якщо бути більш точним на її історію:

Харківська правозахисна група (ХПГ) була зареєстрована як окрема юридична особа у листопаді 1992 р., хоча вона була відома як правозахисна група Харківського "Меморіалу" ще з 1988 р., а окремі члени групи брали участь у правозахисному русі 60-х — 80-х років. ХПГ одночасно веде роботу в трьох напрямках:

допомога особам, чиї права порушені, громадські розслідування фактів порушення прав людини;

правове просвітництво, пропаганда правозахисних ідей через публічні заходи і видавничу діяльність;

аналіз стану з правами людини в Україні (насамперед громадянськими правами і свободами).

ХПГ створила правозахисну мережу, яка зв’язує місцеві правозахисні організації в усіх регіонах України, і виконує функції її ресурсного центру, насамперед в інформаційному плані. Бюлетені ХПГ "Права людини" (вийшло 276 випусків, в тому числі 66 – англійською мовою) і "Свобода висловлювань в Україні" (14 випусків українською і англійською мовами) концентрують інформацію з першого напрямку і її первинний аналіз, бюлетень "Громадянська освіта" (29 випусків) і спецвипуски (64, в тому числі 24 книжки) – з другого та третього напрямків. Результати досліджень свободи поглядів, слова і інформації в Україні висвітлюються в щоквартальнику "Свобода висловлювань і приватність", досліджень з історії правозахисного руху в Україні – в численних виданнях.

У 1998 р. ХПГ стала лауреатом премії ЕС/США "За демократію і громадянське суспільство".

Сьогодні до складу ХПГ входять більше п’ятдесяти чоловік – журналісти, історики, філологи, юристи, математики, фізики, програмісти, вчителі, інженери, студенти. У штаті працюють 30 осіб, решта – за сумісництвом та на громадських засадах.

З вищесказаного можна сказати про те, що приємно усвідомлювати, що у нашому хворому суспільстві є здорові сили, які переймаються суспільними проблемами і займаються їх вирішенням.


 

comments powered by HyperComments