Ця історична подія ніколи не буде забутою

Жанна Титаренко  |  Середа, 17 березня 2010, 14:23
17 березня 1945 року з волі українського громадянства, що перебувало на території Німеччини та в союзних з нею країн, постав Український Національний Комітет під проводом генерала Павла Шандрука.
Ця історична подія ніколи не буде забутою

Покликання до життя Українського Національного Комітету — це нова сторінка в суспільно-політичному житті українського громадянства, що глибоко пройняте любов'ю до рідної землі, хоче бачити свою батьківщину вільною від різних наїзників.
Український Національний Комітет був виразником цих утаєних прагнень закордонного українства і твердою ходою вів по шляху  до створення Національної Суверенної Держави.

Саме тому, Український Національний Комітет організував Українську Національну Армію, що мала на меті відновлювати збройну боротьбу за Українську Державність.

Українська Національна Армія, в українській уніформі, під освяченими попередньою боротьбою бойовими національними прапорами, з власним українським командуванням стояла під ідеологічно-політичним проводом Українського Національного Комітету. В її склад увійшли українці, які перебували у німецькому війську та в інших військово-поліційних формаціях.

Український Національний Комітет мав на меті дбати про правовий захист усіх українських громадян у Німеччині, зрівняння робітників у правах з усіма представниками державних націй, а передусім про розгорнення над ними якнайкращої релігійної, моральної, культурної та матеріяльної опіки. Український Національний Комітет дбав також про звільнення всіх політичних вязнів.

Український Нацональний Комітет прискорював процес об'єднання українських душ не лише в широко закроєних виховних акціях, а й українським соборницьким підходом до кожної справи.

У своїй роботі Український Національний Комітет співпрацював з національними Комітетами інших поневолених московським большевизмом народів, які боролися так само, як і український народ, за свою самостійність і вільне життя. Український Національний Комітет прагнув виконати якнайкраще обов'язки, покладені на нього українською нацією.

 

comments powered by HyperComments