Кріпосне право скасували, але...

Жанна Титаренко  |  Четвер, 18 березня 2010, 10:52
18 березня 1848 року Угорський сейм ухвалив закон про відміну кріпосного права в Закарпатті. Така революція викликала страх у багатьох правителів європейських держав. Австрійського імператора підтримав Папа римський, уряди Англії і Франції та російський імператор Микола І, а в серпні місяці наступного року до Угорщини вдерлася сототисячна армія росіян і народні повтання були придушені. Проте, відновити кріпацтво австрійський уряд не наважився.
Кріпосне право скасували, але...

Відміна кріпосного права позитивно вплинула на подальший розвиток капіталістичних відносин. Закон від 18 березня 1848 року не вирішив повністю селянські питання, бо власниками земельних ділянок стала мізерна частина населення. Після скасування кріпосного права отримати землю було зовсім не легко, адже за неї треба було сплатити поміщикові. В таких умовах часткове існування кріпосного права продовжувалось, бо багато людей були змушені за свій земельний наділ безкоштовно відпрацювати на пана. За несплату податків у людей часто забирали землю. Щоб захистити себе від поміщицького свавілля малоземельні і безземельні люди шукали собі підробітки закордоном.

Революція 1848 - 1849 років прискорила розвиток капіталізму. У містах було збудовано велику кількість фабрик, прокладалися залізниці, продавався ліс, залізняк, мармур, глина, сіль. Але все одно, Карпатські землі ще багато часу залишалися дешевим сировинним та трудовим придатком для Австро-Угорщини.

За свою землю наші пращури сплатили сповна: Польщі, Австро-Угорщині, згодом Росії та Німеччині. Врешті-решт, Україна стала незалежною, але деякі закони кріпосного права існують у нашій державі і сьогодні. Бо ніхто не здивується, якщо говорити про 12 чи навіть 18 годинний робочий день. Так часто працюють продавці супермаркетів, персонал ресторанного бізнесу і навіть швачки. Трудове законодавство порушується й під час оплати праці.

Варто зауважити, що ми маємо повне право жити краще, але для цього нам найбільше бракує національної свідомості. Жодна економічна модель розвитку держави не запрацює, доки буде продовжуватися розкрадання державного майна і фондів. Коли до влади прийдуть національно-свідомі люди, вони не будуть продовжувати аналогію з привласнення чужого майна, бо відчуття того, що "це все і так моє", ніколи не підштовхнуть на подібні вчинки. Вдумайтесь, чи буде господиня в себе вдома, без вагомих причин, терміново за безцінь розпродувати усе своє майно? Звичайно ж ні. А от якщо в квартиру прийдуть бандити, вони зроблять саме так.

Щоб дізнатися правду, про те хто бандити, а хто господар на цій українській землі необхідно знати деякі історичні факти. Можливо, це потребуватиме Вашого часу, але якщо ви зробите цей крок, то відчуєте себе зовсім по іншому. То ж не забувайте, хоча б раз на тиждень, заходити на наш сайт в розділи аналітики і фактів.

 



 

comments powered by HyperComments