Він працював над популяризацією славного українського минулого

Жанна Титаренко  |  Субота, 20 березня 2010, 16:36
20 березня 1921 року помер відомий український письменник Андрій Кащенко. Він видав багато книжок написаних українською мовою під псевдонімом А. Торішний.
Він працював над популяризацією славного українського минулого

Андрію (Адріану) Кащенку судилося стати популярним історичним повістярем, який у своїх творах популяризував славне минуле рідного народу. («Запорозька слава», «На руїнах Січі», «Під Корсунем», «Зруйноване гніздо» та інші). Основна його праця — «Оповідання про славне Військо Запорозьке низове» — стала бестселером.

Літературний доробок письменника не такий уже малий, враховуючи його життєві умови. Його праці ще не зібрані повністю і мало вивчені. За часів совєтської України знайомство з А. Кащенком тривало до 1933 року, на Західній — років на дванадцять довше. В роки культу і застою на його книги було накладено заборону. Але після шести десятиліть мовчання А. Кащенко знов заговорив до нових своїх читачів, починаючи від наймолодших і до тих, які щось пам'ятають про нього з літ своєї юності.

Андрій Кащенко берав активну участь у культурно-громадському житті української столиці, зближувався, зокрема, з представниками української інтелігенції — П. Стебницьким, О. Лотоцьким та іншими, які організували «Благотворительное общество издания общеполезных и дешевих книг», що видавало насамперед науково-популярну літературу.

Андрій Кащенко починав свій шлях у літературу з друкування народних легенд, переказів, казок. В 1883 році вийшла книга «Жар-птиця», або «З паном не братайся, у прийми не бери і жінці правди не кажи». Якби ця скромна книжка була єдиною в його творчості, то і тоді б варто було згадувати його ім'я — адже з цієї книжечки починається відлік українського художнього друкованого слова на Придніпров'ї.

Лютнева революція 1917 створила умови для національного відродження в Україні. Досить значну роль в цьому відіграло видавництво А. Кащенка, створене в 1917. Кащенко брав активну участь у діяльності відродженої Катеринославської «Просвіти» і 11 березня 1917 був обраний до складу ради товариства. 

Андрій Кащенко разом з такими діячами Катеринославської «Просвіти», як М. Богуславський, М. Кузьменко, М. Ємець, Г.Веснянка-Куличенко утворили драматичний і співочий гуртки, щоб робити українські вистави та концерти, дбали про поповнення бібліотек з українськими книжками, вживали інших засобів, щоб демонструвати й ширити придушену тоді царським режимом українську ідею. 

Довідка: Кащенко Андріан Феофанович народився 19 вересня (І жовтня) 1858 р. на хуторі Веселий нині - Вільнянського району Запорізької області. Батько письменника поміщик Катеринославської губернії Феофан Гаврилович Кащенко. Навчався в губерніальній дворянській гімназії, юнкерському училищі. Однак військова кар´єра не припала йому до душі, а тому через кілька років він вийшов у запас і влаштувався на службу на Катерининській залізниці. 

Він пише історичні оповідання «Запорозька слава» (1906), «На руїнах Січі» (1907), а також твори з сучасного життя — «Мрії і дійсність» (1906), «За що?» (1907), «Перерід» (1908), прозові твори («Славні побратими», «Над Кодацьким порогом»), історичні художні твори («Борці за правду», «Під Корсунем», «У запалі боротьби», «З Дніпра за Дунай», «Зруйноване гніздо»). 

Помер  Андрій Кащенко в Катеринославі, похований на Севастопольському цвинтарі. 




 






 

comments powered by HyperComments