Чи є безпечним те, що ми їмо?

Жанна Титаренко  |  Субота, 20 березня 2010, 21:06
Якщо ти занедужав - зміни спосіб життя; якщо це не допомагає - зміни харчування; якщо й це не допомагає - лише тоді звертайся до лікарів і ліків. У зв'язку з масовим напливом різноманітних товарів у нашу країну гадаю, що необхідно завжди мати на увазі серйозну небезпеку, яка може йти від цих харчів.
Чи є безпечним те, що ми їмо?

Для збільшення строку придатності продуктів харчування в них додають так звані консерванти. На упаковці товару вони позначаються буквою Е з відповідним номером.

Перш ніж придбати продукт, подивіться, які консерванти в ньому використані. Багато з них шкідливі (і дуже) для здоров'я, з такими домішками в розвинених країнах продавати продукти заборонено, тому виробники збувають їх в інших країнах, де менш суворе законодавство, що захищає споживача, а покупці не розпещені вибором продуктів або просто не знають про шкідливі добавки.

Варто було б привести перелік найнебезпечніших консервантів, що спричиняють:

злоякісні пухлини (рак): Е131, Е142, Е152, Е210, Е211, Е213, Е217, Е240, ЕЗЗО, Е447;

захворювання шлунково-кишкового тракту: Е221, Е222, Е223, Е224, Е225, Е226, Е320, Е321, Е322, Е328, Е339, Е340, Е341, Е 405, Е407, Е461, Е462, Е463, Е464, Е465, Е466;

захворювання печінки і нирок: Е171, Е172, Е173, Е320, Е321, Е322.

А от інші консерванти, уживання яких у їжу також заборонено в розвинених країнах: Е 102-105, Е110-111, Е120-127, Е130, Е141, Е150, Е180, Е212, Е215-216, Е230-232, Е238, Е241, Е250, Е311, Е312, Е313, Е450, Е477.

Якщо на упаковці продукту відсутнє перерахування вхідних у нього харчових домішок (а вони завжди використовуються!), це є грубим порушенням стандартів захисту прав споживача і може означати таку пекельну суміш, заявляти про яку виробники не бажають (зазначивши заборонені харчові домішки на упаковці товару вони отримають штрафні санкції набагато більші, ніж за порушення вимог з оформлення упаковки товару.

На жаль, 80% імпортних продуктів харчування, сигарет і напоїв містять перераховані шкідливі консерванти. Будьте пильні.

Клітинам сірої речовини мозку необхідна велика кількість енергії. Хоча маса людського мозку становить 2-3% від маси тіла, мозок щодня забирає 20% всієї енергії, одержуваної з їжі. Таким чином, те, що ми їмо, суттєво впливає на працездатність нашого мозку.

Особливо небезпечними є харчові домішки, що містять гормони. Наукові досліди підтвердили, що "виколупати" їх, наприклад, із м'яса неможливо. Ні кип’ятінням, ні тривалою термічною обробкою справитися із "зайвими" гормонами не вдається. Якщо стимулятори нагромадилися в м'ясі – вони залишаться в тій же кількості і в ковбасі, і в інших продуктах переробки. Будь-який мікроб від дизентерійної палички до сальмонели є малесенькою піщинкою в порівнянні з гормонами. Мікроби можна вбити, а гормони – ні.

У США використання гормональних препаратів в промисловому тваринництві стало загальноприйнятим. Наприклад, в штаті Айова препаратом диетилстильбестрол відгодовують 70% худоби і 90% бройлерів. Правда, американці чесно попереджають своїх громадян, що м'ясо вирощене на гормонах. Чисте дуже дороге.
 

Стероїдні гормони естрогени і їх синтетичні аналоги, наприклад, стильбени (синтетичні аналоги жіночого статевого гормону). Застосування їх надто вигідне: на один вкладений долар - 20 доларів прибутку! Здебільшого стильбени застосовують в птахівництві. 

Це абсолютні канцерогени (речовини, що викликають рак). На закономірне питання, чому ж тоді від нього не гинуть тварини, відповідь проста: тварини і птахи, вигодувані гормоном, живуть дуже недовго. Дія стильбенів на жіночий організм здатна викликати розвиток гормонально активних пухлин молочних залоз і безпліддя. 

Для чоловіків естроген - антагоніст статевого гормону прогестерона небезпечний, оскільки, він придушує статеву функцію. Хлопчики, які тривалий час харчуються м’ясом з естрогеном, стають женоподібними, аж до зміни сексуальної орієнтації. Багато в чому медики Франції пов'язують масову зміну сексуальної орієнтації у французів-чоловіків в 60-70-ті роки з фактом масового використання в тваринництві названих гормональних стимуляторів. 

Досконале вивчення всіх харчових добавок потребує неабияких наукових зусиль, але найшкідливіші з них має знати кожен, хто береже власне здоров’я або турбується про своїх дітей чи родичів. Купуючи такі продукти харчування як майонез, ковбаса, чіпси, шоколадки ми свідомо нищимо своє здоров’я. То чого ж не можна відмовитися від них?..
Адже втрачено нічого не буде, оскільки від таких продуктів харчування набагато більше шкоди ніж користі, і їх не можна порівнювати зі шкідливим повітрям чи загальним погіршенням екології.  

http://www.msmi.minsk.by
http://chemistry.narod.ru 

comments powered by HyperComments