Місто перетворене в руїну планети

Жанна Титаренко  |  Понеділок, 22 березня 2010, 14:11
22 березня 1941 року у Київській області було утворено місто Чорнобиль. Мабуть, усі знають яка страшна трагедія відбулася у цьому невеличкому містечку, але пояснюють її по різному, часто приховуючи причини і применшуючи наслідки, бо лише через 800 років на цій території радіаційний фон зможе відновитися до природного.
Місто перетворене в руїну планети

Серед усіх трагедій, які пережило людство, чорнобильська катастрофа не має аналогів за масштабами рукотворного забруднення екологічної сфери, негативного впливу на здоров’я, психіку людей, їх соціальні, економічні і побутові умови життя.

Щоб глибше зрозуміти весь трагізм становища, в яке потрапили мільйони людей, знайти коріння цього всенародного лиха, повернемося трохи до історії чорнобильського регіону і діючої в ньому атомної станції.

Перші літописні відомості про населений пункт Чорнобиль належать до 1193 року. У 1362 році він був загарбаний Литвою. Після Люблінської унії 1659 року підпав під владу Польщі. Населення Чорнобиля брало участь у визвольній війні українського народу (1648-1654) під керівництвом Богдана Хмельницького. Після другого поділу Польщі (1793 р.) Чорнобиль у складі Правобережної України возз’єднано з Росією.

У 1923 році утворюється Чорнобильський район. Його центром стає селище Чорнобиль. У районі – 64 населені пункти.

На сході район омивається Київським водосховищем. Розташований у межах Польської низовини. Для поверхні району характерно чергування заплавних лучно-болотних типів місцевості та піщаних горбів та пасм.

Будівництво атомної електростанції проводилося поспішно, що призвело до зниження якості робіт і креслень.

У статті «Не приватна справа», яка була надрукована в газеті «Літературна Україна» 27 березня 1986 року, журналістка прип’ятської газети «Трибуна енергетика» Л.А. Ковалевська висвітила те, що потенційно заклало фундамент ще більш страшної аварії, ніж та, що мала статись через місяць. Автор статті зосередила вогонь критики на недоліках будівництва 5-го енергоблоку, навела факти безвідповідальності і халтури: в 1985 році постачальники недодали 2358 т металоконструкцій; 326 т суцільного покриття, з браком близько 220 т металоконструкцій.

Ще в 1983 році у процесі фізичного пуску 4-го реактору ЧАЕС виявилось, що СУЗ (стержні управління захистом) вносять позитивну реактивність і тільки через 5 сек. починають збуджувати негативну. Але ж аварійний захист реактора повинен з першої миті вносити лише негативну реактивність. На жаль 4-й реактор не пройшов усіх необхідних випробувань.

Помилки проектантів, обслуговуючого персоналу не рідко призводили до аварій і відмов обладнання. Тільки у 1980 році 8 раз зупинялись енергоблоки, в т.ч. з вини проектних організацій – дві зупинки, заводів-постачальників – три зупинки, обслуговуючого персоналу – три.

На думку низки вчених і спеціалістів, місце для будівництва ЧАЕС вибрано невдало в багатьох відношеннях. Так, московський геофізик, доктор фізико-математичних наук Е.В. Барковський вважає, що ЧАЕС було споруджено на розломі земної кори у долині річки Прип’ять. У церковно-історичній хроніці описано руйнівний землетрус. що стався у Чорнобилі в 1530 році. З 1972 року через порушення гравітаційної рівноваги внутрішніх геосфер Землі прискорилося осьове розтягнення планети, що зумовило багато геофізичних змін, зокрема активізацію сейсмічності. Незадовго до аварії на ЧАЕС спостерігалися сильні деформації плити 4-го реактора, пов’язані з рухом границі розлому.

По сьогоднішній день, ті що не засуджують помилки (чи злочини?) совєтського керівництва вважають, що трагедія сталася випадково, або з вини самих працівників. Але подібні аварії на атомних електростанціях були і в Франції, і в США, але ці держави не отримали такого нищівного екологічного забруднення, бо були вкладені кошти на ліквідацію наслідків подібних розладів атомного реактора ще з самого початку будівництва. Коли ядерна реакція ставала некерованою, то вся електростанція падала далеко під землю, в спеціально попередньо підготовлену шахту, а згори все це накривалося спеціальним “саркофагом”.

У нашій державі, так як і в Совєтському союзі звикли економити на людях, тому проблема чорнобильської аварії вирішується плином часу і мізерними грошовими виплатами потерпілим.

Деякі матеріали взято з інтернет-сайту  teachinf.at.ua
 

comments powered by HyperComments