Бандурист українського Полісся

Жанна Титаренко  |  Вівторок, 23 березня 2010, 11:28
23 березня 1910 року помер кобзар українського Полісся Терентій Пархоменко. Талановитий майстер своєї справи виконував історичні думи, духовні вірші,псалми та типові для кобзарського репертуару сатиричні пісні.
Бандурист українського Полісся

За існуючим описом, його бандура мала 6 металевих обтягнутих басів на грифі і 14 приструнків на корпусі. Грав чернігівським способом, який полягає у використанні лівої руки винятково для гри на бунтах (на басах), бандура знаходиться між колінами перпендикулярно до корпусу, права рука грає винятково на приструнках, при тому використовуються переважно два пальці — вказівний та середній.

Співець володів також і лірою. Терентій Пархоменко, незважаючи на вкрай поганий зір, не був байдужим до друкованої літератури. Виконуваний ним "Невольницький плач", "Федір Безродний", "Козак Голота", "Смерть Богдана Хмельницького", "Дума про сестру й брата" були перейняті ним із видання Б.Грінченка "Думи кобзарські" (Чернігів, 1887). Він знався з М.Лисенком, у якого перейняв записану композитором "Почаївську псальму". Інші, наприклад, "Миколаю", "Сон Богородиці", "Чудо Почаївське" узяв із записів П.Чубинського та П.Безсонова. До тексту кобзар ставився вільно, дозволяючи собі деякі зміни і зазначав, що «всякий співає по своєму норову».

Постать сліпого бандуриста Терентія Пархоменка є досить помітною і неординарною, бо кому ще з українських кобзарів і лірників доводилося виступати в оперному театрі або на загальнодержавному науковому форумі; отримувати допомогу від професійних композиторів у підборі музики. Терентій Пархоменко справляв позитивні враження не лише на простих людей, а й був цікавим для професіоналів. Саме тому і зараз тривають дослідження його біографії і творчого шляху, бо його творчість є маленьким джерельцем для зміцнення національної свідомості сучасних українців.

 

comments powered by HyperComments