Пам'ятнику Великому Кобзарю виповнилося 75 років

Жанна Титаренко  |  Середа, 24 березня 2010, 12:08
24 березня 1935 року у Харкові відбулося відкриття монумента геніальному синові українського народу, поету, художнику, революціонеру-демократу, непримиренному борцю проти російського царизму та кріпацтва Тарасу Шевченку.
Пам'ятнику Великому Кобзарю виповнилося 75 років

Велике значення має цей пам’ятник для українського народу і наше місто Харків уявити без монумента Великому Кобзарю було б важко. Але не варто закривати очі на ті події, що відбувалися 1932-1933 років. Спочатку совєтські окупанти винищили голодом понад 10 мільйонів українців, а потім вирішили в Харкові поставити пам’ятник Тарасу Шевченку.

На відкритті пам’ятника найбільша увага була звернута на те, що Тарас Шевченко боровся проти царату, але ніхто не наголошував, що царат був російським. І російською мовою, біля цього пам’ятника звучали пісні і вірші, а, зокрема, “Інтернаціонал”.

Варто пам’ятати, що Тарас Шевченко боровся за вільну незалежну Україну, а совєтська влада зуміла його народну довіру і популярність використати в своїх цілях. Встановивши пам’ятник Тарасу Шевченку, людям намагалися в такий спосіб довести, що совєтська влада є найбільш справедливою, прогресивною і народною.

Незважаючи на те, якими ідеями керувалися совєтські окупанти, пам’ятник Тарасу Шевченку є цінною культурною пам’яткою Харкова і всієї України. Ми повинні переосмислити ідеологію віршів Великого Кобзаря і зрозуміти, що він прагнув незалежності України і панування української мови на своїй власній землі. Тому ми повинні не лише покладати квіти біля постаменту пам’ятника, а й виконувати у повсякденному житті те, що заповідав нам Кобзар.  

 

comments powered by HyperComments