Володимир Антонович усе життя присвятив Україні

Жанна Титаренко  |  П'ятниця, 26 березня 2010, 12:45
26 березня 1908 року помер український історик Володимир Антонович. Він був еволюціоністом і досліджував історію України від самих витоків, щоб показати наскрізні явища й розвиток історичного процесу. Цим пояснюється його особлива увага до археології. Більшість сучасників і наступників ученого категорично стверджують, що до Антоновича української археології як науки не існувало.
Володимир Антонович усе життя присвятив Україні

Початком свого шляху до української демократичної ідеї сам Володимир Антонович вважав перші університетські роки, коли він з’ясував, що єдиним демократичним елементом у краї є селяни. На той час знання його про українство «були ніякі», деякі історичні відомості юнак міг почерпнути лише з книжок А. Скальковського «Історія Нової Січі» та «Наїзди гайдамаків», а про Шевченка чи кирило-мефодіївців навіть і не чув. Володимир Антонович ішов до українства самотужки. «Притулюючи слабі знання про українство до загальної демократичної французької теорії, — писав він, — я відкрив сам собою українство. І чим більше займався наукою, чим більше читав і знайомився з історією, тим більше переконувався у тому, що відкриття моє — була не зайва вигадка»

Тяжко було не лише з книгами та матеріалами, а й із пошуком однодумців. Три роки навчання дали зустріч тільки з одним студентом — Георгієм Самусем, який цікавився лише українськими піснями. «Серед студентів ніхто не говорив українською, і мої питання про літературні та історичні джерела зустрічали як зайву і ексцентричну вигадку»

Володимир Антонович, знайшовши невелике коло однодумців, подорожував по Українських землях, збираючи інформацію про життя і побут людей. Із квітня по кінець серпня він пішки обійшов землі західної і південної України.

Окрім подорожей, молоді юнаки влаштовували зібрання, готували й зачитували реферати, випускали рукописний журнал та заснували 1859 р. підпільну семирічну школу, де зібрали близько 15 бідних юнаків, яких навчали в національному напрямі. Студенти утримували учнів на власний кошт, самі викладали, писали підручники українською мовою. У школі навчалися двоє родичів Шевченка, небіж Панченка, а з іншого боку — майбутній ворог українства професор Д. Піхно. З певного часу школа містилася в будинку № 38 по Жилянській, де мешкало подружжя Антоновичів, і дружина Володимира Боніфатійовича вела загальне господарство. Володимир Антонович фактично завідував школою і викладав у ній історію та географію. Школа припинила свою діяльність під тиском поліції у 1862 р. Вона фактично дала мінімальний результат і не виправдала сподівань. Проте ця невдала спроба не знеохотила молодих народолюбців.

До найважливіших здобутків Антоновича-археолога належить комплексне дослідження культури та етнографічних меж древлян. Його підсумовуюча праця «Раскопки в стране Древлян», окрім аналітичного тексту, містить щоденники розкопок та сім планів.

Антонович обґрунтовував виділення українців в окрему етнографічну одиницю на підставі антропологічних, психологічних і культурно-історичних особливостей. Представлені вченим наукові докази були на той час досить вагомими, хоч і містили спірні моменти. Наприклад, серед особливостей українського характеру він називав внутрішнє усвідомлення свободи, розвиток особистості, пошуки справедливості та істини.

В цілому вчений доводив, що українофільство має витоки не з моди, не з примхи, а з усвідомлення факту дійсного існування української нації. Однак його дуже пригнічувало роздрібнення й розмивання українського руху та відсутність єдності в українській нації.

Деякі матеріали взяті з www.ukrainians-world.org.ua

comments powered by HyperComments