Дурноляповка – історична назва Нагірного району Харкова

Ірина Гончарова, харків'янка у 5-му поколінні  |  Вівторок, 30 березня 2010, 09:39
У сиву давнину, коли вулиця Пушкінська була ще Німецькою і закінчувалася біля Каплунівської церкви, а харківці не знали що таке трамвай, водогін і ватерклозет, назви вулиць і районів народжувалися самі собою без допомоги топонімічної комісії. В той час пустопорожня місцина, яка починалася за Каплунівськи цвинтарем носила колоритне ім’я – Дурноляповка.
Дурноляповка – історична назва Нагірного району Харкова

Минали роки. На місці приміських городів та пустирів з’явились охайні вулички з затишними садибами і величними прибутковими будинками. Мешканці власним коштом долали бруд, мостили вулиці бруківкою, висаджували дерева. Поступово район став таким, яким ми його знаємо і любимо. Вулиці змінювали свої назви неодноразово. Бісеровська-Технологічна-Фрунзе, Максиміліанівська-Раковського-Ольмінського, Ветеринарна-Іванова, Басейна-Петровського. Більш менш пощастило Чайковський і Лермонтовський. І ще Пушкінський в’їзд побувши трохи вулицею Сємко, повернув собі первісну назву.

За всіма цими пертурбаціями з народної пам’яті стерлася первісна назва нашого району. Ніхто вже не називає себе гордо «дурноляпівцем».

На мою думку прийшов час відновити справедливість і повернути історичну назву старовинному району Харкова.

Дурноляповка. Хіба може хтось вигадати кращу назву для району через який не проїхати, не пройти завдяки автомобільним коркам? Тільки на Дурноляпівці можна випити і розслабитись у ресторані збудованому на кістках. Тільки справжній дурноляпівець дасть ресторації ім’я «Могилка».

Саме з нашою рідною Дурноляпівкою тісно пов’язана доля такого визначного харківця як Г.Кернес. Не є секретом ні для кого ким був Г.Кернес у молоді роки. А як оселився у Каплунівському-Червонопрапоному провулку, його кар’єра стрімко пішла в гору. Такий поворот долі можна пояснити тільки позитивним впливом дурноляпівської природної енергетики. Даремно, до речі, пан Кернес звідти з’їхав. А от його друг і соратник, пан М.Добкін, за чутками, навпаки оселився на околиці Дурноляпівки, на вулиці чи то Кладбищенський-Єпархіальній-Артема, чи то Чернишевський. І правильно зробив: його кар’єра була ще стрімкiшою: був мером, став губернатором.

Я повністю підтримую ініціативу міського керівництва Харкова по зміні назв і меж районів міста і пропоную повернути на карту історичну назву – Дурноляпівський район або просто Дурноляпівка.

За Дурноляпівку!!!  


 

comments powered by HyperComments