Як оунiвцi, борючись з колгоспами, пiклувалися про сиріт та інвалідів

Жанна Титаренко  |  Четвер, 1 квітня 2010, 12:04
1 квітня 1941 року у Кракові члени ОУН затвердили низку політичних, військових і соціальних постанов, дія яких мала поширюватися на всій території України. Велика увага була приділена програмам надання безкоштовної медичної допомоги, підтримки малозабезпечених родин, сиріт, інвалідів і людей старшого віку, які не можуть самостійно забезпечити свої мінімальні життєві потреби.
Як оунiвцi, борючись з колгоспами, пiклувалися про сиріт та інвалідів

В постановах Другого Великого Збору ОУН йшла мова про обов’язок її членів боротися за незалежність Української держави, нації, захист українського народу від московських, фашистських та інших загарбників. Члени ОУН виступали за організацію господарського і соціального життя на основах рівності усіх українців у правах і обов’язках супроти нації і держави.

В постанові №1 в пункті №6 було записано право на свободу сумління й релігійних культів, не противних моральній силі нації й інтересам Української держави. В наступних пунктах зазначено про боротьбу за звільнення населення від колгоспів, оскільки жоден, існуючий на той час в Україні колгосп, не відповідав правовим вимогам ОУН, бо вони вимагали більшої оплати праці, прямої залежності грошових винагород від об’єму виконаної роботи, належних людських умов праці в усіх її галузях, 8 годинний робочий день тощо.

Під час Другого Великого Збору члени ОУН зобов’язувалися повністю виконувати заповіт Тараса Шевченка і допомагати всім народам, які опинилися під московським ярмом.

У військових і політичних постановах мова йшла про антимосковську пропаганду, силовий захист української нації, мови, культури і традицій. Багато пунктів цих постанов стосувалися виховання, загартування, ідеологічних поглядів культури і моральних цінностей самих членів ОУН.  

Тексти всіх постанов Другого Великого Збору ОУН знаходяться тут

comments powered by HyperComments