Як навчаються студенти механіко-математичного факультету Харківського університету ім. В. Н. Каразіна

Жанна Титаренко  |  Середа, 21 квітня 2010, 18:06
Про своє навчання “Справжній варті” розповіли студенти IV і I курсів, які навчаються за спеціальностями “математика” та “прикладна математика”. Як виявилося, крім спеціалізованих предметів, навіть на IV курсі вивчають релігієзнавство, політологію, економіку, історію математичних відкриттів тощо, а I курс ще продовжує складати екзамени зимової сесії.
Як навчаються студенти механіко-математичного факультету Харківського університету ім. В. Н. Каразіна

Часто кажуть, що в університеті навчатися важко, особливо перші три курси, а потім буде легше, головне гарно написати дипломну роботу, і все, далі можна радіти. Але в Харківському Національному університеті ім. В. Н. Каразіна все інакше. Студенти-математики IV курсу мають по 4 – 5 пар на день, і в один день 6 пар. Якщо погано написана контрольна робота, то перескладання призначається або на суботу чи неділю, або на 6 чи 7 пару, це здебільшого й обирають студенти.

До цього всього, студенти повинні писати дипломну роботу, кожного тижня підходити до свого наукового керівника і показувати йому, що зроблено в цьому напрямку. Якщо студент не прийде, або припуститься помилок при виконанні завдання, то це необхідно виправити протягом тижня, інакше буде недопуск до захисту дипломної роботи. За словами студентів, викладачі часто примушують їх чекати по півтори дві години після пар і лише потім по черзі приймають їх.

На IV курсі майбутні спеціалісти в галузі теоретичної математики вивчають такі дисципліни: стохастичні процеси, марківські процеси в страхуванні (все це пов’язано з фінансовою математикою), лінійне програмування (пов’язане зі статистикою), випуклі множини в страхуванні, математична фізика (лекції і практичні заняття), методи оптимізації, математичне забезпечення ЕОМ, історію математики, економіку, політологію і щоб спати точно було ніколи - релігієзнавство. Влітку, ці студенти мають скласти 5 екзаменів, 4 заліки, низку контрольних робіт та захистити дипломну роботу.

Уже зараз, студентів хвилює питання свого подальшого навчання на V курсі. Щоб їх зарахували на бюджет і вони могли стати магістрами, їм потрібно мати гарний середній бал, якнайкраще захистити дипломну роботу і скласти іспит з іноземної мови. Маючи величезне навантаження, студенти відвідують курси англійської мови, які коштують чимало і забирають багато часу. Контракт буде коштувати понад 14 тисяч гривень за рік.

Крім цього всього, ті, хто будуть навчатися в магістратурі, мешкатимуть не в гуртожитках, а будуть орендувати житло в приватних оселях.Представники деканату кажуть, що в гуртожитку немає місць.

Зараз гуртожиток коштує 140 грн. за місяць, але знаходиться в жалюгідному стані. У кімнатах студенти роблять ремонти за свої власні кошти. Мешкати в таких умовах не так і легко, бо крім жахливих стін, які вкриті брудом, цвіллю, на які доводиться щодня дивитися, студенти часто змушені стояти в черзі до електричної плити, щоб приготувати собі щось поїсти, гаряча вода теж є, м’яко кажучи, не завжди.

Першокурсники, що прийшли вивчати математику і прикладну математику, ще не склали екзамени зимової сесії. За словами студентів, таких боржників майже половина у тих групах, де викладає математичний аналіз Володимир Дубовий або Сергій Бойко.

Студенти скаржаться на те, що вони змушені вчити лише математичний аналіз, бо в іншому випадку, їх просто відрахують за двійки з цієї дисципліни. Більшість з них уже, за їхніми словами, мають психологічні травми і не вірять у свої здібності.

 


 

comments powered by HyperComments